miercuri

27 martie, 2024

25 octombrie, 2021

Doar unul din patru români consideră că știința este importantă în viața de zi cu zi și numai trei din șapte știu că antibioticele omoară doar bacterii, nu virusuri, conform rezultatelor unui sondaj Eurobarometru privind „cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni față de știință și tehnologie”.

Numai 2% din românii care au participat la sondaj au răspuns corect la mai mult de opt întrebări despre știință și tehnologie, ceea ce plasează România pe ultimul loc în clasamentul UE, în condițiile unei medii UE de 24% din intervievați, cu răspunsuri corecte la mai mult de opt întrebări:

Statele cu cele mai mari ponderi ale celor care au avut mai mult de opt răspunsuri corecte au fost Luxemburg (46% din respondenți), Belgia și Suedia (44%), Irlanda și Finlanda (41%), Danemarca, Țările de Jos și Germania (39%).

România, una dintre cele 4 țări UE unde majoritatea respondenților cred că antibioticele netrutralizează și virusurile, nu doar bacteriile


În Cipru, Grecia, Bulgaria și România, majoritatea respondenților cred că antibioticele neutralizează și virusuri, nu doar bacterii. 63% dintre români cred că această afirmație este adevărată, iar 29% știu răspunsul corect.

De asemenea, 53% dintre români sunt convinști că „Virușii au fost produși în laboratoarele guvernamentale pentru a ne controla libertatea”, în timp ce în 13 state membre ale UE majoritatea respondenților au răspuns în mod corect că afirmația este falsă – Țările de Jos (84%), Danemarca (83%), Suedia (75%). , Belgia (74%), Irlanda (73%) și Germania (70%).

Alte concluzii ale Eurobarometrului:

  • Țările în care cei mai mulți respondenți cred că un remediu pentru cancer există, dar este ascuns publicului pentru interese comerciale sunt Bulgaria (22%), Cipru (27%), Grecia (29%) și România (34%). Media UE este de 56%.
  • 35% din români nu citesc publicații științifice și nu s euită niciodată la documentare științifice. 32% o fac foarte rar, aproape niciodată, 25% ocazional și doar 7% cu regularitate – este cel mai mic procent dintre statele europene.
  • 28% din respondenții români sunt interesați de inovații și descoperiri medicale, din care 12% foarte interesați. Media UE este de 38%. 
  • 13% dintre respondenții români sunt convinși categoric de importanța cunoștințelor științifice pentru viața de zi cu zi,, 29% tind să fie de acord, iar 31% sunt neutri. Doar 5% dintre români nu sunt de acord cu această afirmație, 20% tinzând să nu fie de acord – 25% în total. Prin comparație, media UE a celor care nu sunt de acord și tind să nu fie de acord cu această afirmație este de 46%. Mai mult de 50% dintre respondenții din 16 state membre au fost de acord cu importanța științei în viața de zi cu zi.
  • 39% dintre respondenții români sunt de acord sau puternic de acord cu afirmația: „Știința și tehnologia nu aduc beneficii pentru persoanele ca mine”, ceea ce plasează românii pe ultimul loc în clasamentul beneficiile științei și tehnologiei.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: