marți

23 aprilie, 2024

4 august, 2016

European-UnionComisia Europeană a dat publicități, joi, primele rezultate ale Eurobarometrului de primăvară 2016, care analizează trendul opiniilor publice înregistrate în intriorul UE.

Din document rezultă că principalele 3 motive de îngrijorare în Europa rămân migrația, terorismul și situația economică. Față de precedentul studiu– Eurobarometrul de toamnă 2015- îngrijorările europenilor față de pericolul terorismului au cunoscut o creștere semnificativă: +14% ca pondere a răspunsurilor.

Cercetarea a fost derulată în perioada 21-31 mai 2016 în cele 28 de state membre UE, în cele 5 state candidate și în interiorul comunitățiii turce cipriote.

Topul îngrijorărilor


Menționată de 48% dintre cetățenii europeni, migrația este în top 2 al preocupărilor în toate statele UE, cu excepția Portugaliei. Problema rămâne cea mai importantă în 20 de state membre (în scădere față de 27 potrivit precedentul sondaj), dintre care se detașează Estonia (73%), Danemarca (71%) și Cehia, Letonia și Ungaria (67%).

Înregistrând o creștere generală de 14 procente, problema terorismului este la fel în top 2 preocupări, cu excepția Greciei. Terorismul este principala preocupare în 8 state, printre care se numără și România, și se plasează pe locul 2 în alte 19 state europene.

Situația economică, care este menționată de 19% dintre europeni ca principal motiv de îngrijorare, este pe locul 3 în clasament, cu cel mai mare scor înregistrat în Gea (35%).

Șomajul, menționat de 15% dintre repondenți la nivel european, se menține pe locul 5 al principalelor probleme, în Portugalia fiind una dintre principalele preocupări (28%).

1
Click pentru mărire

În România, principalele 5 motive de îngrijorare sunt:

  • Terorismul 49%
  • Migrația 42%
  • Criminalitate 13%
  • Creșterea prețurilor 10%
  • Șomajul 10%
  • Starea finanțelor publice 8%

Siguranța aprovizionării cu energie este lucrul cel mai puțin îngrijorător pentru români- 3%.

Încrederea în instituții și guverne

Aproximativ o treime dintre europeni au încredere în UE- 33%. Încrederea în instituțiile politice naționale este, pe ansamblu, mai scăzută: 28% dintre europeni au încredere în parlamentele naționale, 27% în guvernele naționale.

De la precedentul studiu, imaginea pozitivă a UE a scăzut dramatic în România (42%, în scădere cu 15 puncte procentuale), Croația (37%, înscădere cu 14 p.p.) și în Lituania ( 43%, în scădere cu 10 p.p.).

La polul opus, imaginea UE s-a îmbunătățit în Austria (32%, plus 9 p.p.), Cipru (27%, plus 5 p.p.) și Irlanda (58%, plus 4 p.p.)

2
Click pentru mărire

În 10 state europene cetățenii consideră că vocea lor contează în UE, cei mai optimiști în acestă privință fiind suedezii (66%) și danezii (63%).

Afirmația este contrazisă în alte 16 țări, cei mai sceptici fiind ciprioții și grecii (16% în ambele). Cetățenii din 2 state- Germania și Irlanda- sunt egal împărțiți în ceea ce privește valabilitatea afirmației.

Viitorul UE sună aproape bine

Jumătate dintre europeni sunt optimiști în legătură cu perspectivele Uniunii, în vreme ce 44% sunt pesimiști.

33
Click pentru mărire

Optimismul caracterizează 21 de state membre, cele mai mari procente fiind înregistrate în Irlanda (77%), România (70%) și Malta (67%). Pesimiștii sunt în Grecia (28%), Cipru (40%) și Germania (42%).

De la precedentul studiu, optimismul a crescut în 10 state membre, cel mai abrupt în Austria, cu 10 puncte procentuale.

Percepții asupra economiilor naționale

Aproape 4 din 10 europeni afirmă că economia lor națională este bună. Majoritatea (57%) consideră însă că situația economică este proastă în țara lor.

De remarcat diferența foarte mare înregistrată între extremele acestui clasament: în Luxemburg, 88% dintre cetățeni cred că economoia lor este bună, în Grecia doar 3% cred asta.

4
Click pentru mărire

În România, percepția asupra economiei s-a depreciat față de ultima cercetare, azi 20% dintre români considerând că economia națională este în stare bună.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: