miercuri

24 aprilie, 2024

27 septembrie, 2021

Analiștii CFA (Chartered Financial Analyst) din România se așteaptă la creșteri tot mai mari, lună de lună, de dobândă și de depreciere, potrivit rezultatelor sondajului efectuat luna trecută. Nivelul anticipat al indicelui de dobândă interbancară ROBOR la 3 luni este de 2,27%, iar moneda națională ar putea ajunge la 5,0672 lei / euro în 12 luni.

Estimarea medie privind cursul valutar la orizontul de 12 luni a urcat de la 5,0183 lei / euro în mai, 5,0261 lei / euro în iunie și 5,0446 lei / euro în iulie.


Datoria publică va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 53% din PIB .

BNR va crește dobânda de referință de cel puțin două ori în 12 luni

Previziunile privind media dobânzii interbancare ROBOR au urcat de la 2,17% în iunie și 2,21% în iulie, pe măsură ce și valorile curente au crescut.

„În contextul creșterii ratei inflației, participanții anticipează majorarea ratelor de dobânda de piață monetară în următoarele 12 luni, inclusiv cel puțin două majorări de rată de dobândă de politică monetară, de către BNR”, spune Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației CFA România.


Peste 95% din participanţii la sondaj prevăd majorarea ratelor de dobândă de piaţa monetară (ROBOR 3M), nefiind înregistrată nicio opinie de reducere a acestei rate, iar peste 79% dintre participanţi anticipează majorarea ratelor de dobândă pentru scadenţele de 5 şi 10 ani.

Încrederea a scăzut a doua lună consecutiv

„Pe fondul prudenței generate de intrarea în valul 4 al pandemiei, indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut pentru a doua lună consecutiv, însă se menține la un nivel ridicat, aproape de maximul istoric, ceea ce denotă încredere în evoluția economică viitoare”, potrivit analistului citat.

(Citiți și: „Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut pentru prima dată în ultimul an”)

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut cu 0,9 puncte comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 73,6 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 40,3 puncte).

Valorile sub 50 de puncte indică lipsa de încredere, iar cele peste acest nivel arată gradul de încredere (100 de puncte = încredere 100%).

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: