Piața valutară interbancară suferă încă de febra speculativă de ieri, care a dus cotaţiile dolarului la a doua cea mai mare valoare din istorie, 4,219 RON / USD (medie zilnică, potrivit Bloomberg), după maximul absolut din 13 martie 2015 de 4,2343 RON / USD.
Joi dimineaţă, cotaţia dolarului era 4,2203 RON / USD la ora 10.
De asemeni, euro cota joi dimineaţa în jurul pragului de 4,52 RON /EUR, după ce miercuri a înregistrat a treia cea mai mare valoare a anului, 4,5185 pe piaţa interbancară.
Leul s-a depreciat substanţial din cauza tendinţei globale de retragere a fluxurilor monetare de pe pieţele emergente.
Analiştii argumentează că marii jucători ai pieţelor globale se retrag de pe pieţele emergente în sitaţii de mare incertiturdine, iar România este departe de a fi o piaţă emergentă suficient de atractivă precum cele din grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), ci speculatorii mătură de obicei expunerile pe pieţe mai mici şi mai vulenarbile ca acestea.
Or, victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA a declanşat exact acel tip de mare incertitudine la care pieţele financiare globale reacţionează fără ezitare, potrivit analiștilor citați de Reuters.
Dolarul american se tranzacţiona ieri la maximul istoric de 4,3 lei la vânzare, la casele de schimb valutar ale băncilor comerciale, după ce Banca Naţională a anunţat un curs de referinţă de 4,22 lei/dolar.
Satul global
Pieţele reacţionează negativ la veștile privind profilul radical al viitoarei echipe a președintelui ales al SUA.
Analiștii au în vedere perspectiva unor cheltuieli bugetare record în SUA și de o eventuală creștere abruptă a inflație, care ar putea determina Federal Reserve (FED, banca centrală a SUA) să crească dobânda de referință luna viitoare.
Piața se află în „mahmureala raliului Trump (aprecierea substanțială a dolarului, n.r.). Se cotează sub rezerva îndoielilor privind echipa pe care și-o va forma”, a declarat Steven Chiavarone, un manager de portofoliu la Federated Investors Global Allocation Fund în New York, citat de Reuters.
Cât despre Europa, „mulți dintre clienți sunt foarte îngrijorați. Marea preocupare ar putea fi scindarea Uniunii Europene, dacă partide de dreapta ca acela condus de (Marine) Le Pen susțin retragerea unei ţări mari ca Franța în afara zonei euro”, a declarat Mark Haefele, director de investiţii la UBS Wealth Management, responsabil cu un portofoliu de 2.000 de miliarde de dolari.
„Asta îi îngrijorează pe oameni”, a spus oficialul citat de Reuters.
Ştirea se actualizează