joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 martie, 2015

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici

Eugen Teodorvici și Marius Nica au preluat oficial portofoliile Finanțelor, respectiv al Fondurilor Europene, depunând jurământul de învestitură în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat, luni, la Palatul Cotroceni.

La eveniment au fost prezenți președintele Klaus Iohannis, președinții celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu și Valeriu Zgonea, premierul Victor Ponta și ministrul Muncii Rovana Plumb, precum și consilieri prezidențiali.

Decretele de numire ale celor doi au fost semnate luni dimineața de președintele Klaus Iohannis.


Premierul Victor Ponta anunțase vineri că ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, va prelua portofoliul Finanțelor, rămas vacant după demisia lui Darius Vâlcov, care se află în arest la domiciliu pentru fapte de corupție.

Numirea sa a fost criticată de fostu președinte Traian Băsescu, care a acuzat faptul că Teodorovici a votat împotriva cererii justiției în cazul senatorului PSD Dan Șova, vot contestat atât de președintele Klaus Iohannis, cât și de PNL la Curtea Constituțională.

Eugen Teodorovici, absolvent al Academiei de Studii Economice, are un doctorat în managementul fondurilor europene.

În perioada mai-decembrie 2012, el a fost consilier de stat al premierului, după ce din iunie 2009 şi până în mai 2012 a fost director la Autoritatea de audit a Curţii de Conturi a României.


În decembrie 2012, Eugen Teodorovici a fost ales senator PSD de Buzău, iar în aceeaşi lună a fost numit de premierul Victor Ponta ministru al Fondurilor Europene.

Marea surpriză este numirea ui Marius Nica la ministerul Fondurilor Europene, în locul lui Teodorvici. Nica a absolvit Academia de Informaţii a SRI,  a lucrat în MApN şi a fost consilier al europarlamentarului Rovana Plumb, pe care a urmat-o, în calitate de secretar general, la Ministerul Mediului şi la Ministerul Muncii.

Marius Nica s-a ocupat la MApN de prelucrare, analiză şi sinteză informaţii, a fost manager recrutare personal şi a fost responsabil cu managementul de risc (incidente de securitate).

Potrivit jurnalistului Emilia Șercan, Marius Nica a fost ofițer al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), serviciul secret al Ministerului Apărării Naționale.

De altfel, studiile la Academia Națională de Informații a SRI le-a făcut pe locurile destinate MapN.

În CV-ul său public, Marius Nica spune că este licențiat în Jurnalism, Comunicare, Psiho – Sociologie Comportamentală și că s-a ocupat în cadrul MApN (DGIA) de prelucrare, analiza și sinteza informații, având funcția de „manager recrutare personal”.

Jurnalistul Emilia Șercan spune însă că Marius Nica se ocupa de monitorizarea presei, inclusiv de recrutarea jurnaliștilor.

În perioada februarie 2008 – mai 2011, Marius Nica a fost consilier la cabinetul europarlamentarului PSD Rovana Plumb.

Timp de un an (mai 2011 – mai 2012), a fost administrator al societăţii SC holding Group Trading International S.R.L.

Între mai 2012 şi ianuarie 2013, Nica a fost director de cabinet al Ministrului Mediului şi Pădurilor şi apoi secretar general la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Odată cu numirea Rovanei Plumb la Ministerul Muncii, în martie 2014, Marius Nica a devenit secretar general la acest minister.

Marius Nica a fost şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Loteriei Române, calitate pe care o menţionează în ultima sa declaraţie de avere din aprilie 2014, precizând că în anul fiscal anterior a încasat, în această calitate, suma de 3.595 de lei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: