joi

28 martie, 2024

2 octombrie, 2018

România susţine implementarea unui proiect pilot de taxare inversă la TVA care ar putea duce la reducerea evaziunii şi la creşterea gradului de colectare, potrivit declaraţiilor făcute de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici la reuniunea cu omologii săi de marţi.

„Implementarea mecanismului generalizat de taxare inversă a TVA-ului poate contribui semnificativ la reducerea incidenței fraudelor în domeniul TVA și la creșterea gradului de conformare”, a spus Teodorovici la ECOFIN.

„Cu toate că deja avem suficiente dovezi care să susțină implementarea taxării inverse la o scară mai largă, România va susține implementarea unui pilot mai întâi, cu extinderea ulterioară și către alte entități”, a adăugat ministrul român, precizând că anticipează ca rezultatele programului să depăşească „şi cele mai optimiste aşteptări”.


„De aceea, avem convingerea că în fața dovezilor și datelor concrete, un nou consens va fi găsit și o politică mai înțeleaptă va fi implementată”, a mai spus Teodorovici care s-a văzut ulterior cu Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi.

În urma discuţiilor, cei doi oficiali au convenit ca, în domeniul combaterii fraudei de TVA, Comisia Europeană să sprijine România în perioada imediat următoare. În cazul României, datele indică un gap-ul de TVA este de 35,9%. De asemenea, Președinția României la Consiliul UE va promova avansarea dosarelor din domeniul taxării, cu accent pe reforma cotelor de TVA, a precizat oficialul român.

„Datele publicate de Comisie în urmă cu câteva săptămâni arată că statele membre pierd în continuare 150 de miliarde de euro din TVA neîncasat în fiecare an. Înţelegerile de astăzi sunt în pas în faţă către rezolvarea acestor probleme şi schimbarea regulilor de taxare pentru îmbunătăţirea colectării”, a spus Pierre Moscovici, în urma ECOFIN, potrivit unui comunicat transmis de Comisie.

Avantajele taxării inverse

La ora actuală, taxarea inversă este folosită, ca excepţie, pentru anumite produse şi servicii considerate a fi susceptibile fraudelor fiscale, precum şi în relaţiile intra-comunitare dintre statele membre UE. Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la sfârşitul lunii septembrie, prelungirea perioadei de aplicare a mecanismului opţional de taxare inversă în legătură cu operaţiunile cu bunuri şi servicii care prezintă risc de fraudă, potrivit PwC.


De asemenea, Cehia are în derulare un proiect pilot de taxare inversă a TVA, statul aşteptând aprobarea UE pentru aplicarea sa la nivelul întregii economia. Statul este însă mai bine pregătit pentru a gestiona un asemenea proiect. Casele de marcat din Cehia au memorie electronică şi comunică în real time cu serverere Fiscului. De asemenea, este pus la punct un sistem de administrare a emiterii de facturi în business to business (B2B) în aşa fel încât vânzătorii şi cumpărătorii să comunice online.

România foloseşte acest sistem de taxare pentru câteva bunuri și servicii (deșeuri, lemn, cereale, materiale de construcții, telefoane mobile și laptopuri), însă oficiali ai Ministerului Finanţelor au semnalat faptul că aplicarea fragmentată a acestui sistem și cu plafoane (aproximativ 5.000 de euro) nu aduce rezultatele scontate.

Sistemul de taxare inversă a TVA ar putea duce la eliminarea fraudelor de tip “carusel”, estimate a fi responsabile pentru jumătatea din evaziunea fiscală (pe zona de TVA) de la nivel european.

La ora actuală, la nivel european coexistă două sisteme diferite de taxare: cel invers practicat pentru schimburile intra-comunitare şi cel al plăţilor fracţionare aplicat de toate statele membre.

Aplicarea sistemului de taxare inversă ar elibera importante resurse ale ANAF-ului, ar “scoate” din ecuaţie banii care pot fi furaţi din sistem (prin rambursările de TVA) şi ar muta tot riscul de evaziune la finele lanţului, în retail, care este “la vedere”, explica secretarul de stat Gabriel Biriș pentru cursdeguvernare.ro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: