vineri

26 aprilie, 2024

25 iulie, 2019

Studentul poate să lucreze oriunde doreşte în Europa şi în lume, dar, ”dacă primeşti din partea statului un sprijin, după terminarea facultăţii să existe o perioadă în care acele lucruri pe care statul ţi le-a dat să returnezi, aşa cum se întâmplă în Europa”, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

Declarația ministrului Finanțelor nu are nimic comun cu realitatea: statul român nu acordă credite pentru studii universitare, învățământul fiind gratuit, iar accesul la studii garantat de Constituție.

”Eu întotdeauna nu mă uit doar la litera unei legi, pentru mine contează şi spiritul acelei legi. Cele patru principii al Uniunii Europene nu vor fi niciodată încălcate de mine, oricând ar încerca unii să-mi pună în cârcă acest lucru.


Nu vrea nimeni să ţină pe nimeni legat de glie. Doar am ridicat acea problemă a unui sistem pe care alte state din Europa îl practică. Chiar am rugat-o aseară pe fata mea să-mi trimită şi mie contractul pe care l-a semnat cu facultatea respectivă din ţara respectivă, să văd ce scrie. Ce te angajezi să faci, pentru că statul îţi dă un împrumut să faci respectiva universitate…

Eu n-am spus altceva decât ce Europa practică astăzi. Studentul poate să lucreze oriunde doreşte în Europa, în lume, dar dacă primeşti din partea statului un sprijin, după terminarea facultăţii să existe o perioadă în care acele lucruri pe care statul ţi le-a dat să returnezi, aşa cum se întâmplă în Europa”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Întrebat cum comentează nemulţumirile studenţilor faţă de noile intenţii ale Guvernului faţă de facilităţile acordate pentru transportul pe calea ferată, ministrul Finanţelor Publice a precizat că gratuităţile „nu reprezintă un drept, ci o facilitate”.

Frustrări provocate de ”interesele” UE

Eugen Teodorovici a mai afirmat că, la nivel european, nu se doreşte punerea pe agendă a subiectului forţei de muncă, pentru că sunt interesele statelor care au încă nevoie de angajaţi din România, Croaţia sau Polonia, iar „marea familie europeană înseamnă de fapt că fiecare este pentru el”.


Cât despre numărul românilor plecați în străinătate, Teodorovici spune că sunt 4,5-5 milioane, dar „colega de la Ministerul românilor de pretutindeni ştie cifra exactă”, și susține că „această cifră a fost speculată jalnic de către unele persoane”.

Miercuri, ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, spunea că aproximativ 9,7 milioane de români sunt plecați în afara granițelor.

Eugen Teodorovici a susținut că subiectul forţei de muncă a fost pe agenda Preşedinţiei României la Consiliul Uniuni Europene și a fost acceptat cu greu de către „cei de la nivel european”, el plângându-se că a vrut să organizeze o întâlnire a miniştrilor Muncii din cele 28 de state membre, dar „nu s-a dorit un astfel de eveniment”.

El a mai spus că, la ora actuală, în România ar mai fi nevoie de un milion de lucrători, „ceea ce înseamnă foarte, foarte mult” și a susținut din nou că Guvernul a luat „anumite măsuri care au reuşit să readucă lucrători români în ţară”.

El a exemplificat cu controversata Ordonanță de Urgență 114, pe care mulți „au hulit-o, dar a creat şi efecte pozitive”, în zona construcțiilor.

„Majoritatea măsurilor din OUG 114 sunt pro-business, cu excepţia unor prevederi pe care nu vreau să le discut acum”.

Declarațiile au fost făcute de Teodorovici la o conferință privind situaţia forţei de muncă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: