luni

15 aprilie, 2024

30 mai, 2017

Deputatul PSD Eugen Bejinariu nu va putea fi urmărit penal în Dosarul Microsoft 2, deoarece plenul Camerei Deputaților a respins marți solicitarea DNA de ridicare a imunității.

Au votat împotriva începerii urmăririi penale 183 de deputați, 88 au dorit încuviințarea urmăririi penale, iar doi s-au abținut.

Înainte de vot, fostul secretar general al Guvernului Adrian Năstase a susținut un discurs în care a respins, ca nefondate, acuzațiile ce îi sunt aduse:


„Resping categoric acuzația că aș fi comis vreun abuz în serviciu. Acuzațiile ce mi se aduc sunt complet nefondate. Nu sunt acuzat că aș fi săvârșit vreo infracțiune de corupție sau aș fi dobândit vreun folos necuvenit (…)

Semnarea contractului între Guvernul României și Microsoft Irlanda a fost decisă prin adoptarea de către guvern a unui act normativ cu respectarea legii privind achizițiile publice și a avut toate avizele juridice și de conformitate, în toate etapele”, a spus Bejinariu.

În pledoaria ținută în fața colegilor săi, Bejinariu a invocat și decizia din februarie în care judecătorii CCR au constatat existența unui conflict juridic între guvern și DNA. În acea decizie se spunea că procurorii nu pot ancheta oportunitatea OUG 13.

Pe de altă parte, există în acest moment decizia CCR nr. 68 din 27 februarie 2017 care stabilește că adoptarea și conținutul unor acte normative în sine nu pot constitui subiecte de cercetare penală„, a spus Eugen Bejinariu.


Reaminim că Eugen Nicolicea a propus în Comisia juriidcă respingerea solicitării DNA pe motiv că semnarea contractelor dezavantajoase pentru stat a avut loc înainte de intrarea în vigoare a abuzului în serviciu.

Procurorii anticorupție au înaintat cererea pe 21 noiembrie anul trecut, dar deputații au amânat votul de trei ori, profitând și de faptul că legislativul s-a schimbat între timp.

Faptele de care DNA îl acuză pe Eugen Bejinariu:

Ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, Bejinariu este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în perioada în care a deținut funcția ministerială.

În calitate de ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, Bejinariu Eugen a exercitat următoarele activități:

  • a inițiat și a susținut proiectele a două hotărâri de guvern (nr. 1473/11.12.2003 și nr. 470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitații publice
  • a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat
  • a semnat contractul comercial de închiriere licențe Microsoft din data de 15.04.2004 și actul adițional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziția din sursă unică.

Prejudiciul provocat astfel statului se ridică la o valoare totală de 66.965.343, bani care au ajuns folos patrimonial necuvenit în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: