joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 februarie, 2021

Etapa a III-a a campaniei de vaccinare anti-Covid va fi lansată în luna aprilie, dacă producătorii vor respecta calendarul stabilit pentru livrarea dozelor, a declarat, marţi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță.

„Etapa a III-a probabil că va începe în luna aprilie. Mai multe date vom pune la dispoziţie, probabil, spre sfârşitul lunii februarie sau începutul lunii martie, în momentul în care vom avea acces la noile calendare de livrare pentru al doilea trimestru, pentru că în baza acestor calendare de livrare ne putem face un plan de acţiune referitor la numărul de centre şi de cabinete de vaccinare care vor putea fi deschise, încât să acoperim necesarul persoanelor care se vor programa. (…) Estimăm că luna aprilie, dacă datele de livrare rămân cele estimate iniţial”, a afirmat preşedintele CNCAV, în conferința de presă săptămânală privind derularea campaniei naționale de imunizare împotriva SARS-CoV-2.

Pentru etapa actuală, Valeriu Gheorghiță a declarat că rămâne esențială respectarea procentului stabilit pentru utilizarea actualelor dozelor disponibile – 75% să fie administrate categoriilor vulnerabile (persoane peste 65 de ani și bolnavi cronici) iar 25%, angajaților din sectoarele considerate esențiale.


În etapa a III-a, destinată populației generale peste 18 ani, vor exista 750 de centre de vaccinare, totalizând aproximativ 1.760 de cabinete. Conform estimărilor oficiale, capacitatea maximă se va putea fi asigurată va fi de 100.000 de imunizări pe zi.

Comisia Europeană a stabilit ca țintă pentru UE ajungerea la imunizarea cu două doze a 70% din populație, până la sfârșitul verii. În cazul României, este vorba de 10,4 milioane de adulți.

Din 27 decembrie, când a fost lansată campania, în România au fost vaccinate aproape 700.000 de persoane, cu peste 1,1 milioane de doze. Peste un milion din dozele administrate în România au fost produse de compania BioNTech/Pfizer, prima autorizată de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA).

Vaccinarea a scăzut semnificativ incidența îmbolnăvirilor cu Covid-19 în spitale

Numărul infectărilor în rândul personalului din spitale a coborât de la o medie de 500 la sub 50 pe săptămână, datorită vaccinării, a explicat Valeriu Gheorghiță:

În ceea ce privește impactul vaccinării în cadrul acestui grup populațional, poate fi observată în ultimele patru săptămâni o scădere substanțială a ratei de incidență a cazurilor de Covid-19 cu peste 87,7%, ceea ce înseamnă beneficii substanțiale în reducerea infecției cu Sars-Cov-2 în rândul lucrătorilor din sistemul medical și social, în condițiile în care au fost păstrate aceleași măsuri de prevenție a răspândirii infecției. Practic, s-a înregistrat o reducere a mediei cazurilor noi săptămânale de la aproximativ 500 de cazuri la sub 50 de cazuri săptămânal.

În ceea ce privește beneficiile vaccinării persoanelor internate în centrele medico-sociale și rezidențiale, din cele aproximativ 49.000 de persoane eligibile care doresc să se vaccineze din rândul beneficiarilor din aceste centre, incluzând, pe lângă persoanele internate, și personalul de îngrijire, până la data de 14 februarie au fost vaccinate cu două doze de vaccin 56,45% dintre acestea, respectiv 86,67% cu o singură doză.

În ceea ce privește impactul vaccinării în rândul acestei categorii de persoane, observăm o reducere cu peste 65% a numărului de cazuri de îmbolnăvire prin Covid-19 în ultimele patru săptămâni, ceea ce ne plasează într-o situație favorabilă din punctul de vedere al reducerii riscului apariției focarelor de îmbolnăvire în aceste centre rezidențiale și sociale.


 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: