miercuri

24 aprilie, 2024

3 iulie, 2018

Tranzacţia de preluare a 51% din acţiunile KayMunaiGas International (KMGI, fostul Rompetrol Group) de către compania chineză CEFC a eşuat, potrivit surselor apropiate negocierilor, citate marți de Reuters.

Una dintre surse a declarat că CEFC urma să plătească o garanţie de 50 milioane de dolari pentru a menţine tranzacţia, însă compania chineză nu a putut plăti această sumă înainte de termenul limită fixat pentru sfârşitul lunii iunie.

Grupul petrolier kazah KazMunayGas informa în martie acest an că negocierile continuă în ciuda investigaţiilor privind presupuse infracţiuni economice ale preşedintelui CEFC, Ye Jianming, declanșate încă de la începutul anului.


Finalizarea tranzacţiei fusese amânată pentru sfârşitul lunii iunie. „Tranzacţia privind vânzarea unui pachet de control la KMG International nu a fost încă încheiată în mod definitiv din cauza unor obligaţii restante, care sunt programate să fie finalizate până la data de 30 iunie 2018″, spuneau oficialii companiei kazahe.

„Nu va mai fi o tranzacţie”, a declarat un înalt oficial kazah pentru Reuters, care a confirmat informaţia din alte două surse. Întrebat dacă o eventuală terţă parte s-a oferit să preia ea participaţia, oficialul a spus: „Este un proces îndelungat dar există interes în acest sens”.

În doar câţiva ani, CEFC se transformase dintr-un trader petrolier de nişă într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi o bancă activă în Cehia şi Slovacia.

Ulterior, în luna mai, o divizie principală a grupului chinez CEFC China Energy nu a reuşit să ramburseze obligaţiuni în valoare de 2,09 miliarde yuani (327 milioane de dolari) care au ajuns la maturitate, ceea ce a ridicat noi semne de întrebare cu privire la viitorul grupului.


Deţinută integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGaz International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Tranzacţia cu KazMunayGas este a doua afacere eşuată a celor de la CEFC după ce au ratat preluarea unei participaţii la grupul petrolier rus Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia.

Anul trecut, consorţiul format de QIA şi Glencore a decis să cedeze 14,16% din acţiunile Rosneft pe care le deţinea către compania chineză CEFC China Energy pentru 9,1 miliarde dolari.

Tranzacţia nu s-a finalizat în condiţiile declanşării investigației privind presupusele infracţiuni economice ale preşedintelui CEFC China Energy, Ye Jianming.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: