9 februarie, 2023

Guvernul estonian pregătește o legislație care să-i permită confiscarea bunurilor rusești înghețate de sancțiuni și să folosească respectivele fonduri pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei.

Într-una dintre primele mișcări de acest gen, guvernul din Tallinn dorește să folosească active rusești în valoare de 20 de milioane de euro înghețate în Estonia, aparținând persoanelor și entităților rusești sancționate.

Estonia speră să deschidă astfel calea pentru confiscarea mai largă a bogățiilor rusești aflate în UE, care să fie folosite în beneficiul țării invadate de Moscova.

Estonia vrea să creeze un precedent


„Intenția noastră este de a crea un precedent, de a încuraja alte țări și, cel mai important, de a încuraja, de asemenea, o soluție paneuropeană”, a declarat Urmas Reinsalu (foto), ministrul de externe al țării, într-un interviu pentru Politico.

Estonia nu este singură în acest demers: liderii celorlalte două țări baltice și al Poloniei au cerut omologilor din UE, înaintea reuniunii liderilor UE de joi la Bruxelles, să avanseze lucrările privind confiscarea de active rusești.

„Acele bunuri înghețate trebuie folosite cât mai curând posibil, nu putem aștepta până când războiul se încheie și se semnează un acord de pace”, au scris cei patru șefi de stat și de guvern într-o scrisoare văzută de Politico și adresată președintelui Comisiei Europene, președintelui Consiliului European și prim-ministrului Suediei, a cărei țară asigură președinția rotativă a Consiliului UE.

Estonia va prezenta UE proiectul său

Țările Baltice, Polonia și Slovacia au cerut de multă vreme o preluare a activelor Rusiei, dar planurile lor nu au reușit până acum să capete susținerea Franței, Germaniei sau a Statelor Unite, din cauza protecției juridice de care se bucură proprietatea privată și publică în dreptul internațional.


„Vom reuși să adoptăm această legislație în deplină concordanță cu toate obligațiile internaționale”, a spus ministrul Urmas Reinsalu. El spune că Tallinn va prezenta UE în „câteva săptămâni” proiectul unei legi care să permită confiscarea bunurilor rusești înghețate în UE.

Este prima încercare a unei țări din UE de a crea o modalitate legală de confiscare a bunurilor. Canada și Ucraina însăși au făcut deja eforturi similare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: