vineri

19 aprilie, 2024

4 mai, 2020

Nevoile de finanțare ale României se ridică la 85 de miliarde de lei (circa 17,5 mld. euro), pentru următoarele 8 luni din 2020, inclusiv cheltuielile de circa 12 miliarde de lei tăiate în primele 4 luni, potrivit estimărilor ING din cel mai recent raport privind România.

Numai suma deficitului bugetar care va fi acumulat (52 mld. lei) cu datoriile scadente (21 mld. lei) se ridică la un total de 73 de miliarde de lei (15 mld. euro), care depășește previziunile Guvernului privind deficitul bugetar de 72,5 miliarde de lei, potrivit rectificării de luna trecută.

Deficitul bugetar va fi ajuns deja la 30 de miliarde de lei după primele 4 luni, din care 9,8 miliarde acumulate numai în martie, în timp ce datoriile rostogolite au fost de 20 de miliarde, potrivit estimărilor ING.


Împrumuturile României s-au ridicat deja la 38,63 miliarde de lei în primele 4 luni, din care 5,67 miliarde de lei în aprilie potrivit datelor BNR și ale Ministerului Finanțelor (MFP), care a reușit la timp, în ianuarie, o emisiune de eurobonduri de 3 miliarde de euro, atunci când piețele financiare nu erau bulversate de pandemie.

De unde banii?

Este nerealist să se creadă că toate cele 85 de miliarde de lei necesare MFP, vor fi obținute de pe piață, astfel încât este de așteptat ca BNR să intre mai hotărât la cumpărare de titluri de stat, iar fondurile europene ar urma să acopere circa 4 miliarde de lei, potrivit ING.

De pe piața externă ar putea fi atrase 6 miliarde de euro. „Condițiile curente de pe piețe constituie o provocare, așa încât va fi necesară o abordare mai consistentă pe piața locală de titluri de stat, care să permit guvernului o abordare mai oportunistă și vom vedea subscrierile (necesare), până în cele din urmă”, spune ING.

Totuși, presiunile vor face foarte dificilă evitarea creșterii taxelor, de către orice guvern, anul viitor.


Totodată, România ar  putea fi obligată să caute un acord multilateral de finanțare cu instituțiile financiare internaționale, ca acela din 2009, în opinia analiștilor ING.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: