fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

Eșalonul doi al Guvernului Grindeanu – un fost secretar de stat la Educație, acum Inspector șef în Construcții

de Mariana Bechir 12.1.2017

Guvernul Sorin Grindeanu a început înlocuirea secretarilor de stat din ministere – unele dintre persoanele numite acum au mai deținut aceste posturi, dar le-au pierdut din diferite motive în timpul Cabinetulului Dacian Cioloș.

Ministerul Justiției

Secretarii de stat aleși de Florin Iordache au primit avizul consultativ al CSM încă de miercuri.

Procurorul Oana Schmidt-Hăineală, pe care Dacian Cioloș o numise acum câteva săptămâni membru al Plenului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, ajunge acum la Ministerul Justiției. A făcut parte din CSM și a fost chiar președinte a acestuia.

Secretar de stat va fi și Sofia Mariana Moț (foto), judecător la Curtea de Apel Craiova și una dintre rudele prin alianță ale interlopului Bercea Mondial.

Adevărul scria în 2014 că Sofia Mariana Moț a fost moașa lui “Judecător”, unul dintre fii celui care l-a denunțat pe Mircea Băsescu pentru o jumătate de milion de euro pe care i-ar fi dat acestuia ca să-i obțină achitarea în instanță.

Constantin Sima, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a declarat că, pentru moment, a fost detaşat ca personal de specialitate juridică asimilat magistraţilor în cadrul Ministerului Justiţiei. El și-a anunțat intenția de a “pune la punct” cele două Coduri de procedură.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale

Revine după trei luni Daniel Botănoiu (foto), cel demis fără explicații de către Dacian Cioloș, în octombrie 2016. Era secretar de stat de pe timpul Guvernului Victor Ponta și a fost adus de Daniel Constantin.

A devenit foarte cunoscut opiniei publice după ce, în iulie 2016, a declarat numai guguștiucul nu este subvenționat în România. În contextul disputelor dintre comercianți și producătorii agricoli pe marginea Legii supermarketurilor, Botănoiu afirma: „Vrem să protejăm producătorii. Noi sprijinăm agricultura în toate formele. Uitaţi-vă, numai guguştiucul nu îl subvenţionăm în România”.

Numele său fost vehiculat, înaintea anunțării Guvernului Grindeanu, ca posibil viitor ministru al Agriculturii.

Are 49 de ani și este doctor în Științe Agricole (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București), dar a absolvit și Facultatea de Drepăt din cadrul Universității Ecologice București.

A mai lucrat la ADS și a fost director general al Societății Naționale a Produselor Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale.

Alexandru Potor este președinte al Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală (FNGAL) și ar fi fost invitat pe această funcție și de fostul ministru tehnocrat Achim Irimescu.

A absolvit Facultatea de Administrație Publică din cadrul Academiei de Studii Economice și este și el absolvent de drept.

Potor a candidat fără succes la Senat pe listele PSD, în Ialomița.

Ministerul Educației

Ecaterina Andronescu și secretarul de stat Gigel Paraschiv

Gigel Paraschiv și-a dat demisia din funcția de secretar de stat la Educație (pe care o ocupa din mai 2012), imediat după numirea lui Mircea Dumitru ca ministru.

Acum, Paraschiv, profesor universitar și fost prorector la Universitatea Politehnică București, un apropiat al Ecaterinei Andronescu, revine ca secretar de stat.

El face parte din conducerea Școlii Doctorale a Academiei SRI (din vara lui 2016), o școală doctorală prin care au trecut cel puțin 12 teze de doctorat plagiate, potrivit pressone.ro.

Ministerul Energiei

La Energie, în locul lui Aristotel Jude a fost adus un director de la Termocentrala Paroșeni, sucursală a Complexului Energetic Hunedoara, Doru Vișan.

CEH se confruntă cu probleme financiare și riscă să intre în insolvență din cauza datoriilor uriașe – procesul a fost suspendat până când Curtea de Apel Alba Iulia va lua în discuţie apelul formulat de un sindicat nemulțumit că nu a fost acceptat parte în procesul privind insolvenţa.

În 2012, România a cerut aprobarea FMI și CE pentru ștergerea unor datorii ale CE Hunedoara în vederea restructurării. Acceptul a fost primit, complexului energetic i s-au șters, în 2012, datorii de 4,8 miliarde lei, dar restructurarea nu s-a produs.

Iar de atunci încoace, ajutoarele de stat și datoriile au crescut.

Un fost secretar de stat la Educație ajunge inspector general în construcții. Mama sa deține zeci de contracte cu statul

Emil-Florin Albotă (foto) a fost numit inspector general cu rang de secretar de stat la Inspectoratul de Stat în Construcții.

Conferențiar la Universitatea Tehnică de Construcții Bcuurești, el a ocupat începând cu 2014 un post de secretar de stat la Ministerul Educației, de unde a fost demis în septembrie 2016.

În 2012 a fost ales consilier local de Slatina, din partea UNPR, dar s-a înscris în PSD anul trecut (octombrie), după ce a fost demis din Ministerul Educației.

Joi, după publicarea numirii în Monitorul Oficial, Emil Albotă a scris pe Facebook: “Profesionalismul si seriozitatea mea vor gira acum noua responsabilitate primita: aceea de a reprezenta Oltul si oltenii, marea mea familie, din fruntea unei institutii a statului: Inspectoratul de Stat in Constructii.”

Declarațiile sale de interese depuse de acesta la MEdN arată că firma mamei sale a avut în 2015 35, iar în 2016 34 de contracte cu administrații locale, cele mai multe obținute prin încredințare directă.

Transcom Caraiman, firmă de construcții, a fost înființată în 2001, la Slatina, și i-a aparținut în totalitate secretarului de stat până în 2014, potrivit Monitorului Oficial. Acțiunile au ajuns la mama acestuia, Violeta Albotă, dar administrator este fostul contabil al firmei.

Majoritatea contractelor cu statul sunt proiecte și au valori mici, dar totalul lor a depășit anul trecut șase milioane de lei. Cel mai mare contract din 2015 a fost pentru proiectarea sistemului de canalizare menajeră din omuna Urzica, județul Olt – aproape cinci milioane lei.

Cifra de afaceri a firmei s-a dublat în 2014 – de la 1,5 milioane lei în 2013, la 3,2 milioane în 2014 – potrivit datelor Ministerului de Finanțe. Profitul pe 2015 a fost de 712.486 lei.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.1.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Consiliului European, Charles Michel, în vizită la Beirut. 26 de oficiali libanezi reținuți în anchetă

Iulian Soare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află sâmbătă la Beirut, înaintea organizării unei conferințe a donatorilor care urmărește strângerea de fonduri care să fie folosite… Mai mult

Stiri

România a trimis opt tone de materiale medicale în Liban

Razvan Diaconu

România a trimis sâmbătă aproximativ opt tone de materiale medicale în Liban, cu două aeronave care au pleacat de la Baza 90 Otopeni. Cu această… Mai mult

Stiri

Munca flexibilă, aprobată prin OUG. Detaliile

Razvan Diaconu

Proiectul pentru introducerea muncii flexibile (corespondentul modelului german Kurzarbeit) a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri. Angajatorul va putea reduce unilateral timpul de… Mai mult

Europa

Șapte județe din România, incluse de Germania în lista „zonelor de risc” de călătorie

Vladimir Ionescu

Judeţele Argeş, Bihor, Buzău, Neamţ, Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş au fost incluse de autorităţile din Germania pe lista zonelor de risc, iar persoanele care intră… Mai mult

Stiri

Guvernul pregătește a doua rectificare a bugetului 2020

Razvan Diaconu

Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară, a anunțat premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de vineri. Este a… Mai mult

Europa

Turcia reia operațiunile de prospecțiune în Mediterana de Est

Iulian Soare

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat vineri că țara sa a reluat operațiunile de explorare a gazelor în estul Mediteranei, susținând că Grecia nu… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ofertă de titluri de stat pentru populație

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că,  începând de luni, 10 august 2020, se deschide subscripția pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației… Mai mult