marți

24 mai, 2022

Erupția din Tonga, de câteva sute de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 ianuarie, 2022

Potrivit NASA Earth Observatory, forța erupţiei vulcanice din Tonga, de pe 15 ianuarie, a fost de câteva sute de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima, scrie luni AFP citată de Agerpres.

Vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha’apai a expulzat o ciupercă de fum cu o înălţime de până la 40 de kilometri în atmosferă, ce a fost observată până în Alaska, la peste 9.000 de kilometri distanţă.

”Cantitatea de energie eliberată de erupţie credem că a fost echivalentă cu între 5 şi 30 de megatone (5 până la 30 de milioane de tone) de TNT”, a declarat Jim Garvin, om de ştiinţă în cadrul NASA, citat într-un material publicat duminică seara pe site-ul misiunii Earth Observatory.


În urma erupţiei, regatul insular cu o populaţie de aproximativ 100.000 de locuitori a fost acoperit cu un strat de cenuşă toxică, ce a otrăvit apa potabilă şi a distrus culturile agricole şi cel puţin două sate.

”Unda de şoc de la erupţie pur şi simplu ne-a zguduit creierul”, a spus jurnalista Mary Lyn Fonua, adăugând că stratul de cenuşă fină care acoperă totul îngreunează în continuare viaţa locuitorilor. ”Se infiltrează peste tot”, a descris ea, adăugând că cenuşa ”irită ochii, face răni în colţurile gurii, toată lumea are unghiile înnegrite”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Erupția a provocat decesul a cel puţin trei persoane în Tonga şi a condus la moartea prin înec a două persoane din Peru, ţară ale cărei coaste au fost lovite de valuri uriașe. Autorităţile peruane au declarat stare de ”urgenţă de mediu” de 90 de zile în zona de coastă afectată de deversarea a 6.000 de barili de ţiţei în urmă cu o săptămână, o maree neagră ce continuă să se răspândească şi să îi îngrijoreze pe locuitori.

În Tonga, amploarea pagubelor rămâne incertă, comunicaţiile fiind în continuare afectate.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: