Progresele înregistrate de economiile şi reglementările fac din ţările Europei Centrale şi de Est (ECE) candidate la îmbunătăţiri ale clasificările celor trei mari agenţii de rating, cu excepția României, potrivit unui raport al Erste Group Research.
România are deja cel mai coborât nivel al ratingului recomandabil investițiilor, dar viitorul acestuia este supus riscurilor pricinuite de „politica fiscală pro-ciclică și de rapida creștere a salariilor”, declanșată de majorările din domeniul public și de creșterea salariului minim, spune sursa citată.
Ratingul României este susținut de „nivelul relativ scăzut al datoriei publice și de sectorul bancar stabil”, dar „deficitul contului curent și cel bugetar s-au lărgit, crescând vulnerabilitatea României la șocurile adverse, pe lângă factorii defavorabili deja menționați, potrivit Erste Group Research.
Astfel că România poate spera cel mult să nu i se înrăutățească clasificările. „Ratingul (actual al) României este echilibrat corect dacă guvernul se îndepărtează de relaxarea fiscală în 2018 și mediul extern rămâne favorabil”, spune raportul citat.
În schimb, Ungaria, Croația, Cehia, Slovacia și Slovenia pot spera la îmbunătăţiri ale ratingurilor. Şi Serbia ar putea vedea cum Fitch şi Moody îşi aliniază perpectiva la cea pozitivă a S&P.
În ciuda unor „amenințări instituționale”, şi Polonia se poate aștepta la o îmbunătățire a perspectivei ratingului acordat de S&P.
Iată care sunt estimările comparate ale principalilor indicatori macro economici ale ţărilor ECE (Erste Group Research nu ia în considerare Bulgaria).