Erste Group Bank estimează că România va consemna o creştere economică de 4,2% anul acesta, a patra cea mai mare dintre țările Europei Centrale și de Est în care operează banca, după estimările privind Serbia (5%), Croația (4,5%) și Ungaria (4,4%).
Pentru 2022, Erste estimează o creștere economică de 4,5% în România, după cele Slovaciei (4,8%) și Ungariei (4,7%), potrivit unui comunicat al grupului austriac.
Viteza şi amploarea procesului de vaccinare rămân cei mai importanţi factori pentru redresarea economică a regiunii în care operează grupul bancar. Un alt factor cheie pentru acest lucru fiind utilizarea eficientă a granturilor din Fondul de redresare al Uniunii Europene, în condiţiile în care guvernele sunt încurajate să ţintească planuri ambiţioase şi de calitate.
Cum se va reveni la normalitate
„Două injecţii vor stimula redresarea economiei. Una implică vaccinarea care imunizează oamenii, făcând astfel posibilă revenirea la normalitate. A doua constă în injecţii de capital din Fondul de redresare al UE, în valoare de 750 de miliarde de euro. Această finanţare va cataliza un mare potenţial economic, în special în regiunea noastră”, declarat Bernd Spalt, directorul general al Erste Group.
Ca urmare, „toate ţările din regiunea noastră ar trebui să înregistreze o revenire economică în 2021, această creştere fiind vizibilă mai ales în a doua jumătate a anului. Mai mult, ne aşteptăm la o creştere economică solidă şi în 2022 – 2023, în condiţiile în care utilizarea fondurilor UE oferă un impuls suplimentar”, a adăugat Bernd Spalt.
(Citiți și: „Stadiul negocierilor PNRR. România rămâne cu alocarea inițială, de 29,2 miliarde de euro. Persistă ”diferențe de opinie” pe cel puțin 4 domenii”)
Sumele mari de bani pe care UE le pune la dispoziţie „ar trebui să fie investite în proiecte ambiţioase, care urmăresc un obiectiv foarte clar”, noteazăamintește șeful Erste Group Bank.
„Pentru a avea o viziune clară cu privire la priorităţile investiţionale trebuie doar să acordăm atenţie generaţiilor următoare în societăţile noastre: sustenabilitate, digitalizare şi educaţie”, atrage atenţia directorul general al Erste Group.
Situaţia tinerilor din regiune sa înrăutăţit, în general, ca urmare a pandemiei, pieţele muncii din Ungaria, Republica Cehă şi Serbia, în special, înregistrând o creştere bruscă a numărului de tineri care nu au un loc de muncă şi nu beneficiază de educaţie sau instruire.