Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
VIDEO Ermis Panagiotopoulos, Federația Europeană a Apelor Îmbuteliate: Importantă este și calitatea ambalajelor colectate, nu doar atingerea țintelor
de Raluca Florescu , 25.11.2020
„Foarte importantă va fi nu doar atingerea țintei de colectare a ambalajelor băuturilor puse în circulație, ci și calitatea ambalajelor colectate, pentru că acest material va fi reutilizat. Iar aici nu vorbim de reutilizarea ambalajului unui detergent, ci de ambalajul unui aliment, căruia i se aplică reguli foarte stricte”, a spus luni Ermis Panagiotopoulos, Director de Sustenabilitate, Federația Europeană a Apelor Îmbuteliate.
Ermis Panagiotopoulos a prezentat luni, la conferința organizată de cursdeguvernare.ro pe tema Sistemului de garanție-returnare a ambalajelor în România, principalele aspecte de care trebuie să țină cont țările care vor implementa sistemul de garanție-reciclare, pentru a se asigura că acesta va avea succes.
„Aș vrea să felicit România nu doar pentru viteza cu care ar urma să implementeze sistemul de garanție-returnare ci și pentru cum a definit acest sistem. Toți factorii care au condus la succesul acestui sistem în alte țări sunt prevăzuți și în strategia românească”, a mai declarat acesta.
„România plătește în prezent sume mari pentru necolectarea deșeurilor. Fiind grec știu ce înseamnă asta pentru că am trecut prin aceeași situație”, a comentat Ermis Panagiotopoulos.
Principalele declarații făcute de Ermis Panagiotopoulos
- Este important de precizat că sistemul de garanție-reciclare se referă la reciclarea ambalajelor de băuturi și nu la reciclarea deșeurilor, în general.
- La nivelul Uniunii Europene, 49% dintre ambalajele de băuturi sunt cele de apă îmbuteliată, 39% ambalajele de sucuri, în timp ce ambalajele de sucuri naturale reprezintă 7%.
- În România, pe piața băuturilor non-alcoolice, un procent de 51,2% îl reprezintă ambalajele de apă îmbuteliată, iar peste 40% sunt ambalajele de băuturi răcoritoare.
- În prezent, în Uniunea Europeană, 88% din apă se îmbuteliază în pet-uri, 11,8% în sticlă, aceste ambalaje fiind destinate în special sectorului HoReCa și 0,2% în ambalaje din aluminiu.
- În România, circa 96,5% din apă este îmbuteliată în plastic și doar 3,5% în sticlă.
- Totodată, trebuie să ținem cont că noua directivă impune ținte de colectare nu pentru materialele din care sunt făcute ambalajele ci în funcție de destinația acestora. Pentru că, de exemplu, și detergenții sunt comercializați în pet-uri, dar actuala directivă nu se aplică ambalajelor de detergenți, ci doar ambalajelor de băuturi.
- Foarte importantă va fi nu doar atingerea țintei de colectare – de exemplu există o țintă de colectare de 77% a ambalajelor din plastic ale băuturilor, puse în circulație, până în 2025 – ci și calitatea ambalajelor colectate, pentru că acest material va fi reutilizat. Iar aici nu vorbim de reutilizarea ambalajului unui detergent, ci de ambalajul unui aliment, căruia i se aplică reguli foarte stricte.
- Fiecare țară își va alege sistemul potrivit de colectare. Acolo unde locuiesc, în Bruxelles, colectarea plasticului, metalului și cartonului se face într-un singur recipient, dar alte țări apelează la reciclare separată.
- De asemenea, sistemul presupune că ratele de colectare trebuie să crească foarte rapid. Un exemplu ar fi Lituania, unde rata de colectare a ambalajelor a urcat de la 32% în 2015 la 92% în 2018. Și țările care implementează acum acest sistem vor trebui să crească foarte rapid rata de colectare între 2025 și 2029.
- Este important să urmăm exemplul țărilor unde sistemele de colectare au funcționat foarte bine.