sâmbătă

27 aprilie, 2024

4 martie, 2024

Parchetul European (EPPO) a deschis în 2023 un număr de 215 dosare legate de fraudarea fondurilor europene în România, cu un prejudiciu total estimat la 1,87 miliarde euro, conform raportului de activitate pe anul trecut. În total, EPPO are 260 de investigații active în România, cu un prejudiciu total de aproape două miliarde de euro.

Rezultatele din România ale activității EPPO:

  • 7 condamnări definitive în România, fără nicio achitare

  • 29 de persoane au fost deja inculpate în România în dosarele realizate de EPPO, iar în 7 dosare s-au înregistrat proceduri simplificate, în care inculpații și-au recunoscut vina

  • au fost primite 331 de sesizări de la parchetele naționale, 20 de la persoane/firme, 15 de la diferite instituții europene, iar o sesizare a fost din oficiu

  • cele mai multe dosare privesc fraude cu fondurile destinate dezvoltării regionale, urmate de fraudele cu proiecte din agricultură și fondurile PNRR.

Italia, Germania și Austria în capul listei. Prejudiciile estimate la nivelul UE la sfârșitul anului 2023 – peste 19 mld. euro

Parchetul European avea în total 1.927 de investigații active, la sfârșitul lui 2023, cu un prejudiciu total de 19,2 miliarde de euro, din care 59% (11,5 miliarde de euro, corespunzătoare a 339 de investigații) legate de fraudă transfrontalieră gravă în materie de TVA.

Italia și Germania reprezintă mai mult de jumătate din investigațiile active pentru fraudă în materie de TVA, 121 și, respectiv, 112, urmate la mare distanță de Portugalia (15) și Franța (13). Acest tip de fraudă implică adesea organizații criminale sofisticate și este aproape imposibil de detectat dintr-o perspectivă pur națională.


Dintr-un total de 206 investigații active legate de finanțarea NextGenerationEU la sfârșitul anului 2023, majoritatea, 179, privesc Italia, urmată de Austria (33), România (8).

”Amploarea fraudei care afectează interesele financiare ale UE, în special în ceea ce privește veniturile bugetare, poate fi explicată doar prin implicarea puternică a principalelor grupuri de crimă organizată”, avertizează procurorul șef european Laura Kövesi. 

EPPO, la care participă 22 de state UE, a fost înființat în iunie 2021 cu sarcina de a investiga și urmări penal infracțiunile care ar putea prejudicia interesele financiare ale Uniunii, în special frauda transfrontalieră în materie de TVA și criminalitatea transnațională.

Cea mai mare contribuție națională la prejudiciul contabilizat în dosarele EPPO – Italia

Italia pare să fie țara europeană care generează cele mai multe prejudicii financiare bugetului UE ca urmare a delapidării și fraudei, conform raportului de activitate din 2023.

Prejudiciul total calculat în cele 618 investigații active cu cazui din Italia, se ridică la 7,38 miliarde de euro, dintre care 5,2 miliarde de euro provin din fraudarea TVA-ului.

Italia este şi prima dintre ţările investigate în legătură cu finanțarea legată de NextGenerationEU: 179 dintr-un total de 206 investigații active la sfârșitul anului 2023, record explicat și prin faptul că Italia este țara cu cea mai mare pondere a fondurilor alocate.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: