joi

28 martie, 2024

14 martie, 2020

Creșterea rapidă a ritmului infectărilor cu coronavirusul Covid-19 a dus la înregistrarea a 102 cazuri, odată ce trei politicieni au fost confirmați cu testul Covid-19, după ce au intrat în contact cu senatorul Vergil Chițac, deja confirmat.

Peste pragul de 101, la care se declară intrarea epidemiei în Scenariul 3 de gravitate, care se aplică până la 2.000 de îmbolnăviri.


„Sunt confirmați pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19) deputatul PNL, Lucian Heiuș, primarul Devei, Florin Oancea, și administratorul public Adrian David Nicolae. Toți 3 se află în izolare la domiciliu, au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat și senatorul Chițac, și ieri nu au fost prezenți la reuniunea Biroului Executiv al PNL”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Măsurile specifice Scenariului  3 al epidemiei

Potrivit procedurilor invocate anterior de oficialii guvernamentali (multe încă ținute secrete, pentru a nu produce panică), Scenariul 3 conferă autorităților competența de a decide:

  • instituirea carantinei la domiciliu, nu numai în spital, sub pază și monitorizare;
  • pentru carantină se vor putea închiria hoteluri;
  • înăsprirea restricțiilor de circulație în zonele de focar și centrele urban;
  • acordarea de prioritate cazurilor Covid-19;
  • amânarea intervențiilor chirurgicale care nu sunt urgente;
  • organizarea triajului la fiecare spital;
  • extinderea secțiilor de spital exclusiv dedicate pacienților cu Covid-19, cu mobilizarea tuturor medicilor;
  • rezervare pentru pacienții Covid-19 a 10% dintre cele 4.000 de paturi de la secțiile de terapie intensivă (ATI);
  • extinderea anchetelor epidemiologice;
  • creșterea severității controalelor la graniță, asupra tuturor persoanelor, indiferent de zona de unde vin;
  • în cazul deceselor, înmormântările celor infectați cu Covid-19 vor avea loc  cu restricții speciale

Decizii ale Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU):

  • ieșirea din izolare a oficialilor de rang înalt din guvern și din sistemul național de securitate și apărare, cu condiția păstrării unei distanțe de minimum 5 m față de alte persoane neaflate în izolare, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor constituționale și strict pe durata exercitării acestor obligații;
  • restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri.
  • instituirea măsurii de izolare preventivă a personalului esențial pentru asigurarea funcționării Centralei Nuclear-Electrice CNE Cernavodă, în concordanță cu prevederile Planului de continuitate a activităților de bază în cazul unei epidemii/pandemii.
  • abilitarea Administrația Națională a Penitenciarelor de a iniția un proiect de modificare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care să fie pus în regim de urgență în dezbatere parlamentară.

CNSSU a aprobat și măsuri care vizează:

  • relațiile personalului companiei Poșta Română cu persoanele aflate în autoizolare;
  • relațiile echipelor de intervenție (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu, telefonie fixă) cu persoanele aflate în autoizolare;
  • relațiile reprezentanților autorităților publice (IPJ, IJJ, ITPF, ISUJ, DSP, MS) cu șoferii de camioane, cu masa totală mai mare de 3,5 tone, care intră în țară venind din zonele roșii și galbene;
  • aspecte privind planul de continuitate în instituțiile esențiale și infrastructurile critice.

„Acest scenariu 3 nu este cel mai important, cel mai important și cel mai greu ne va fi când vom trece – și este foarte posibil – în scenariul 4. Întârziem cât mai mult această trecere – și mă refer când vom depăși 1.000 de pacienți”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache, vineri seara, citat de Digi24.


Ministrul Sănătății consideră că, în Scenariul 2, a fost posibil „luxul să internăm toți pacienții, inclusiv formele ușoare în spitalele și secțiile de boli infecțioase, într-o izolare strictă, în dorința de a limita răspândirea acestui virus. Știm din greșelile altor țări, atunci când formele ușoare au fost lăsate la domiciliu, uneori nu se respectă această carantinare la domiciliu și atunci virusul se răspândește mai repede”, a explicat Victor Costache.

Perspectiva stării de urgență / alertă

Ar putea fi declarată starea de urgență, respectiv starea de alertă în circumstanța urgenței, și astfel s-ar  permite autorităţilor să ia orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situaţii de urgenţă.

„Probabil se vor lua și alte măsuri, măsuri care ne vor ajuta, vor scurta în special circuitele birocratice, care ne întârzie foarte mult, de exemplu, termenele de achiziție ale echipamentelor de care avem nevoie”, a explicat ministrul Sănătații Victor Costache.

Starea de alertă impune punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: