cursdeguvernare

vineri

4 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Entuziasm al patronatelor față de Raportul Draghi în privința reglementării excesive din UE – Sindicatele se tem de dereglementare

10 septembrie, 2024

Apelul lui Mario Draghi adresat factorilor de decizie din UE, de a reduce povara de reglementare a companiilor pentru a stimula competitivitatea blocului, a fost lăudat de patronatele europene, dar criticat de cea mai mare confederație sindicală din Europa, potrivit Euractiv.

Raportul foarte așteptat, realizat de fostul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) privind viitorul competitivității UE subliniază în mod repetat „povara de reglementare” pe care o suportă firmele europene.

De asemenea, evidențiază „asimetriile în reglementare” cu care se confruntă firmele din UE, asimetrii care contribuie la crearea unor „condiții de concurență globale neechitabile” pentru „societățile altfel productive” ale blocului.


„Povara de reglementare a companiilor europene este mare și continuă să crească”, scrie Draghi în raport, adăugând că între 2019 și 2024, UE a adoptat aproximativ 13.000 de noi reglementări, comparativ cu 3.500 de acte legislative și 2.000 de rezoluții la nivel federal în SUA.

Președintele influentului grup de lobby BusinessEurope, Frederik Persson, a lăudat „apelul pentru o discuție sinceră și urgentă” al lui Draghi cu privire la provocările economiei UE.

„Vom acorda o atenție deosebită solicitării unei strategii industriale reînnoite, care acordă prioritate, pe bună dreptate, unor măsuri precum stimularea investițiilor productive în Europa, reducerea costurilor cu energia sau reducerea poverii administrative asupra companiilor”, a spus Persson.

Petri Salminen, Președintele SMEunited, reprezentând întreprinderile mici și mijlocii din peste 30 de țări europene, a spus că Draghi „identifică corect problemele pe care le are Europa în materie de productivitate și competitivitate”.


„Cele mai importante aspecte pentru IMM-uri în acest context sunt reducerea sarcinilor de reglementare și administrative, condiții de concurență echitabile cu marile afaceri, o piață unică mai funcțională și mai multă reciprocitate și corectitudine atunci când vine vorba de relațiile cu țările terțe”, a spus Salminen.

Sindicate: Respingem apelul la dereglementare

Cu toate acestea, Esther Lynch, secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor (CES), reprezentând peste 45 de milioane de lucrători europeni, a denunțat vehement accentul pus în raport pe „dereglementare”.

„Accentul pe dereglementare inclus în raport trebuie respins”, a spus Lynch, adăugând că nu este de acord nici cu respingerea practicii statelor membre de a impune reglementări suplimentare, în afara celor cerute de directivele UE.

„Avem nevoie de un mediu de reglementare care să protejeze lucrătorii și drepturile sindicale”, a adăugat ea.

UE, mai productivă decât SUA, dacă eliminăm sectorul high-tech

Pe de altă parte, a apreciat faptul că raportul lui Draghi „recunoaște că Europa nu ar trebui să încerce să se antreneze într-o cursă a salariilor cât mai mici”.

”După 40 sau 50 de ani de vorbit despre competitivitate, este firesc ca oamenii să creadă că mă refer la salarii mai mici. Nu veți găsi nimic de acest fel în raport. Motivul este foarte simplu. Nu acolo rezidă competitivitatea. Nu este despre costul forței de muncă”, a comentat Mario Draghi luni, cu ocazia lansării raportului.

El a subliniat că slaba competitivitate a Europei este în principal un rezultat al productivității reduse, pe care a atribuit-o, printre altele, digitalizării insuficiente a blocului.

„De fapt, în Uniunea Europeană, productivitatea a fost puțin mai bună decât a fost în Statele Unite dacă eliminăm sectorul high-tech. Deci răspunsul nu poate fi costurile forței de muncă. Trebuie să fie high-tech”, a spus el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: