Acordul economic UE-Canada riscă să fie blocat în Bundesrat, Camera Superioară a Parlamentului Germaniei, anunță ediţia germană a Reuters.
Dacă va fi aprobat de parlamentele regionale din Belgia, Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA) va trebui supus aprobării în toate cele 28 de state membre UE şi în Canada, în unele ţări fiind necesară şi validarea de către parlamente regionale.
Potrivit Die Welt, în total, 42 de parlamente regionale, naţionale, federale şi Legislativul UE trebuie să aprobe CETA.
Chiar dacă în majoritatea camerelor parlamentare procedura de aprobare va fi una de rutină, probleme serioase ar putea apărea în Bundesrat, Camera superioară a Parlamentului Germaniei.
Aceasta este formată din reprezentanţii landurilor. Reprezentanţii landurilor germane în care se află la putere formaţiuni extremiste ar putea face front comun împotriva CETA, periclitând aprobarea acordului.
Formaţiunie Die Linke (extremă-stânga) şi Partidul Verzilor au semnalat deja că se opun aprobării CETA, conform Reuters.
Premierul Belgiei, Charles Michel, a anunţat joi că regiunile belgiene au ajuns la un acord, depăşind disensiunile pe tema CETA, precizând că modificările vor trebui aprobate de parlamentele tuturor regiunilor belgiene până vineri la ora 24.00, precum şi de celelalte state UE şi de Canada.
Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Valonia, de România și de Bulgaria.
După mai multe runde de negocieri, România și Bulgaria și-au retras obiecțiile în baza asigurărilor oferite de Canada că va elimina, începând cu 2017, regimul vizelor de călătorie impus cetățenilor români și bulgari.
Guvernul valon a blocat însă acest acord din cauza unor obiecții pe fond.
Opoziția belgiană a generat anularea summit-ului UE-Canada pregătit pentru data de 26 octombrie, pe 27 premierul belgian anunțând însă că a reusit să ajungă la un compromis cu guvernul valon.