vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 noiembrie, 2020

Președintele francez Emmanuel Macron le-a cerut liderilor musulmani să accepte o ”cartă a valorilor republicane” ca parte a unei largi campanii de limitare a islamismului radical, transmite BBC.

Emmanuel Macron a dat miercuri un ultimatum de 15 zile Consiliului francez al credinței musulmane (CFCM) pentru a accepta carta. CFCM a fost de acord cu crearea unui Consiliu Național al Imamilor, care ar urma să emită acreditări oficiale pentru imami, dar și să le retragă în anumite situații. Ultimatumul președintelui vine în contextul celor trei atacuri islamiste care au avut loc în puțin mai mult de o lună în Franța.

Carta va preciza că Islamul este o religie și nu o mișcare politică și va interzice totodată ”amestecul străin” în grupurile musulmane. Emmanuel Macron a apărat cu tărie laicismul francez în urma atacurilor, care au inclus decapitarea unui profesor.


Președintele francez și ministrul de interne, Gérald Darmanin, s-au întâlnit miercuri seara cu opt lideri CFCM, la palatul Élysée.”Două principii vor fi înscrise în alb și negru (în cartă, n.r.): respingerea islamului politic și orice imixtiune străină”, a declarat o sursă pentru ziarul Le Parisien.

Președintele Macron a anunțat, de asemenea, noi măsuri pentru a aborda ceea ce el a numit „separatism islamist” în Franța. Măsurile includ un proiect de lege pe scară largă care urmărește prevenirea radicalizării. Printre măsuri se numără:

  • Restricții în ceea ce privește școala la domiciliu și pedepse mai dure pentru cei care intimidează funcționarii publici din motive religioase;
  • Introducerea unui număr de identificare pentru copii, care ar urma să fie folosit pentru a se asigura că frecventează școala. Părinții care încalcă legea ar putea primi până la șase luni de închisoare, precum și amenzi mari;
  • Interdicția de a împărtăși informațiile personale ale unei persoane într-un mod care să permită localizarea acestora de către persoane care doresc să le facă rău.

„Trebuie să ne salvăm copiii din ghearele islamiștilor”, a declarat miercuri Gérald Darmanin pentru ziarul Le Figaro. Proiectul de lege va fi discutat de cabinetul francez la 9 decembrie.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: