joi

18 aprilie, 2024

14 iunie, 2022

Emmanuel Macron a aterizat marți seara în România, fiind întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă. Vizita în România a președintelui francez e prima dintr-un periplu regional, iar ea a început prin vizitarea trupelor franceze staționate în cadrul NATO în țara noastră.

Avionul prezidențial a aterizat la Baza Mihail Kogălniceanu, unde liderul de la Elysee – însoțit de miniștrii de externe, Catherine Colonna, și apărării, Sébastien Lecornu – i-a salutat pe cei 500 de soldați francezi desfășurați acolo.

Miercuri dimineață lui Emmanuel Macron i se va alătura la baza NATO și președintele României, Klaus Iohannis. Apoi, președintele francez va pleca către Chișinău, unde se va întâlni și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Prezența militară în România: Franța deține comanda batalionului de reacție rapidă a NATO


Franța a instalat recent la baza Kogălniceanu un sistem de apărare sol-aer de ultimă generație, operat de o sută de aviatori. Acesta reprezintă „o bula de protecție în beneficiul forțelor care operează în zona de acoperire”, a precizat Statul Major francez într-un comunicat.

Sistemul MAMBA este desfășurat din data de 16 mai 2022. Acesta operează cu rachete Aster 30, o rachetă cu două etaje, cu raza de acțiune de peste 100 de kilometri. Cu o lungime de 4,90 metri și cântărind 465 de kilograme, aceste rachete pot atinge viteza de 4,5 mach în 3,5 secunde.

Forțele armate franceze sunt prezente în România din 26 februarie 2022.

Franța deține comanda batalionului de alertă al Forței de reacție rapidă a NATO dislocat în regim de urgență după atacarea Ucrainei de către Rusia, în cadrul consolidării prezenței de descurajare și apărare a NATO pe flancul de est al Europei. Din acest batalion face parte și o companie de infanterie belgiană.

Problema corvetelor franceze


La începutul lunii februarie, ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, anunța că discuțiile dintre constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța, privind construcția de corvete avansează, exprimându-și speranța că un acord va fi încheiat cât mai rapid.

În baza acestui acord ar urma ca România să achiziționeze patru nave de război pentru suma de 1,2 miliarde de euro. Firma din domeniul apărării Naval Group a câștigat în 2019 contractul pentru construcția a patru corvete navale Gowind precum și renovarea a două fregate în parteneriat cu Șantierul Naval Constanța, însă contractul nu a fost încă semnat, din cauza unor probleme juridice.

Damen a înaintat o plângere la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) și, în paralel, a sesizat instanțele invocând multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare „Corvetă multifuncțională”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: