De 10 ori mai puțin decât MEDIA europeană: atât cheltuie România pe locuitor pentru prevenția în sănătate. Observații

O analiză publicată de Eurostat a plasat România pe ultimul loc în UE la cheltuielile pe locuitor pentru prevenție în sănătate, cu doar 8 euro… Mai mult›
18.01.2021
Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Emmanuel Macron crede că un acord UE pe Planul de relansare este posibil ”în acest weekend”
de Iulian Soare , 15.7.2020
Președintele Emmanuel Macron consideră că este „posibil și de dorit” încheierea unui acord privind planul de redresare al UE în cadrul summitului european de vineri și sâmbătă, în ciuda diferențelor care rămân între anumite țări membre.
“Este posibil să avem un acord în acest weekend și este de dorit”, a spus președinția franceză, reafirmând dorința de a ajunge la “un acord rapid, adică înainte de sfârșitul verii”.
„Există o așteptare a presei, politică, democratică”, dar și a „piețelor financiare față de ceea ce face Europa în fața crizei”, a adăugat Elysee. „Aceste așteptări nu trebuie dezamăgite”, arată un comunicat emis de Elisee, citat de AFP și preluat de Hotnews.
Emmanuel Macron va călători joi seara la Bruxelles pentru a participa la summitul european extraordinar dedicat planului de redresare de 750 de miliarde de euro și bugetului multianual 2021-2027.
Această întâlnire promite să fie încordată din cauza reticenței așa-numitelor state „frugale” față de acest plan de recuperare, din care 250 de miliarde vor fi împrumuturi și 500 de miliarde sub formă de subvenții, care nu vor trebui să fie rambursate de către statele beneficiare.
Olanda, Austria, Suedia și Danemarca, în special, sunt foarte precaute față de acest plan, de care va beneficia în special țările din sud, cu Italia și Spania în frunte, cele mai afectate de pandemia Covid-19.
Premierul olandez Mark Rutte s-a declarat marți “destul de pesimist” în privința șanselor de a se ajunge la un acord asupra planului de relansare al UE, în timp ce, din Ungaria, Viktor Orban amenință cu veto dacă alocarea fondurilor europene este condiționată de statul de drept, potrivit AFP.
Președinția franceză subliniază însă că toți liderii sunt „pregătiți să negocieze” și că, în cadrul acestor discuții, „toată lumea va trebui să depună eforturi” pentru a ajunge la un consens.
Emmanuel Macron „va apăra cu fermitate” suma de 500 de miliarde de euro în subvenții, contestate de țările „frugale”, a adăugat anturajul său.