vineri

3 mai, 2024

2 ianuarie, 2024

Emisiunile nete de eurobonduri ale României vor scădea la maximum 6 miliarde de euro în 2024, de la 9,5 miliarde de euro în 2023, conform șefului Trezoreriei, Ștefan Nanu (foto), citat de Reuters.

Necesarul brut de finanțare al României este de așteptat să scadă cu aproximativ 11%, până la 181 de miliarde de lei în 2024, ca urmare a reducerii țintei de deficit bugetar, iar emisiunile interne ar urma să asigure cea mai mare parte, scrie Reuters.

Ştefan Nanu a declarat pentru Reuters că, cel mai probabil, cadrul necesar pentru emiterea de obligaţiuni guvernamentale verzi va fi aprobat în ianuarie, iar prima emisiune, fie în leu, fie în euro, este aşteptată în prima jumătate a anului.


În timp ce prima euroobligațiune verde ar putea fi de aproximativ 1 miliard de euro, Nanu a spus că viitoarele emisiuni nu vor fi foarte mari pentru a permite României „să își păstreze capacitatea de a fi un emitent verde anual frecvent”.

Discuțiile preliminare cu cumpărătorii au arătat un apetit puternic pentru obligațiunile verzi românești, conform șefului Trezoreriei.

România și-a crescut de două ori ținta de finanțare pentru 2023, ajungând la 203 miliarde de lei, de la după 160 de miliarde de lei inițial, pentru a acoperi un deficit bugetar mai mare decât se aștepta și a prefinanța unele dintre nevoile sale pentru 2024.

Nanu mai spune că, anul viitor, România ar putea reduce buffer-ul în cazul în care nevoile sale de finanțare depășesc așteptările. România să reducă deficitul bugetar la 5% din PIB, de la un nivel estimat de 5,9% în acest an, o reducere despre care analiștii spun că s-ar putea dovedi dificilă într-un an în care România va organiza alegeri locale, parlamentare, prezidențiale și europene.


În timp ce așteptările de reducere a ratelor de dobândă susțin piețele de obligațiuni la nivel global, Nanu a declarat că România oferă un randament potențial puternic în comparație cu țările din regiune, unde factorii de decizie au început să reducă ratele dobânzilor.

Prima reducere a ratelor din România este așteptată în prima jumătate a anului 2024. „În contextul regional, randamentele României arată bine”, a declarat Nanu, menționând și condiția ca perspectivele de creștere și accesul la fondurile UE să evolueze conform așteptărilor.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: