vineri

19 aprilie, 2024

7 mai, 2021

Emisiile de dioxid de carbon din Uniunea Europeană, provenite de la arderea combustibililor fosili, au scăzut cu 10%, în 2020 față de anul precedent, ca urmare a măsurilor luate  pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus, potrivit estimărilor preliminare publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Circa 75% din emisiile de gaze de seră din UE sunt rezultatul folosirii combustibililor fosili (petrolul şi produsele petroliere, cărbune, turbă şi gazele naturale) pentru obținerea energiei.

România a înregistrat a cincea cea mai mică reducere a emisiilor


Emisiile au scăzut în 2020 în toate statele membre UE, cel mai mare declin fiind în Grecia (minus 18,7%), Estonia (minus 18,1%), Luxemburg (minus 17,9%), Spania (minus 16,2%) şi Danemarca (minus 14,8%).

Cele mai mici reduceri ale emisiilor au fost în Malta (minus 1%), Ungaria (minus 1,7%), Irlanda şi Lituania (ambele cu minus 2,6%) şi România (minus 4,2%).

În 2020, s-a înregistrat o scădere clară a consumului combustibililor fosili, cea mai mare la cărbune. Şi consumul de petrol şi produse petroliere a scăzut în aproape toate ţările membre ale blocului comunitar.


În schimb, consumul de gaze naturale a scăzut doar în 15 state membre, dar a crescut sau a rămas la acelaşi nivel în alte 12.

Dimpotrivă, ponderea energiei din surse regenerabile în generarea electricităţii a crescut considerabil, cu peste 80 TWh (miliarde kWh).

(Citiți și: „Harta poluării auto: România înregistrează a patra cea mai rată medie din 21 de țări europene”)

Emisiile de dioxid de carbon provenite de la arderea combustibililor fosili sunt generate în ţările în care combustibilii sunt arşi pentru scopuri cum ar fi generarea electricităţii, transport, producţia de oţel, etc.

În consecinţă, importurile şi exporturile de produse energetice au un impact: de exemplu, dacă cărbunele este importat pentru generarea electricităţii, aceasta duce la o creştere a emisiilor în ţara importatoare, în timp ce dacă electricitatea este importată, nu are efect asupra emisiilor în ţara importatoare, deoarece aceste emisii sunt raportate în statul exportator, unde este produsă electricitatea.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: