Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) anunță că statele membre pot lua în considerare administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid, deși evaluarea datelor continuă. O decizie finală privind eficiența și oprtunitatea acestei doze va fi emisă în câteva săptămâni, au anunțat oficialii EMA, într-o conferință de presă organizată joi.
Oficialii EMA au precizat că statele pot recurge la această practică, chiar înainte ca agenția să ajungă la o concluzie și la o decizie finală. ”Înțelegem foarte bine o astfel de decizie, în actualul context creat de varianta Delta”, au transmis oficialii agenției.
EMA evaluează în această peiroadă inocularea dozei booster a vaccinului Comirnaty, dezvoltat de BioNTech/Pfizer. Aceasta ar urma să fie amdinistrată la șase luni după rapel, persoanelor peste 16 ani, conform Agenției.
Datele arată tot mai clar nevoia luării în considerare a unei doze suplimentare pentru persoanele cu răspuns slab la vaccinurile anti-Covid, precum unele persoane în vârstă și cele cu sistem imunitar foarte slăbit.
Rezultatele analizei datelor vor fi anunțate peste câteva săptămâni.
Eficiența schemelor complete de vaccinare, raportat la varianta Delta a noului coronavirus, conform autorităților daneze în domeniu:
Infecții:
- Pfizer-BioNTech: 84,6%
- Moderna: 88,9%
Spitalizări:
- Pfizer-BioNTech: 94,4%
- Moderna: 100%
OMS cere moratoriu pentru a 3-a doză, anul acesta, pentru a fi vaccinată și populația din statele sărace
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut miercuri ca persoanele imunizate împotriva Covid-19 să nu primească cea de-a treia doză de vaccin, astfel încât flacoanele să fie trimise către ţările sărace care au reuşit să imunizeze doar o mică parte a populaţiilor lor.
„În acest moment, nu vrem să vedem o utilizarea la scară largă a dozelor de rapel pentru persoanele sănătoase care sunt complet vaccinate”, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.
„Nu voi rămâne tăcut când companiile şi ţările care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri consideră că populaţia săracă a lumii ar trebui să se mulţumească cu resturile”, a declarat oficialul.
La începutul lunii august, directorul OMS a dorit să decreteze un moratoriu asupra dozelor de rapel până la sfârşitul lunii septembrie, însă mai multe ţări bogate s-au opus public şi au lansat campania administrării celei de-a treia doze de vaccin.
Miercuri, Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut totuşi „o prelungire a moratoriului cel puţin până la sfârşitul anului 2021 pentru a permite fiecărei ţări să vaccineze cel puţin 40% din populaţia sa”.