duminică

10 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 noiembrie, 2018

Restricțiile impuse românilor și bulgarilor pe piața muncii din Elveția vor fi eliminate începând cu 1 iunie 2019, a anunțat joi preşedintele Klaus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul său din țara cantoanelor, Alain Berset.

„Sper că sunt în asentimentul domnului preşedinte Berset dacă divulg o parte din discuţia noastră tete-a-tete. În mod natural această chestiune mă interesează foarte mult. Am dorit să ştiu părerea preşedintelui elveţian şi care a fost motivaţia revenirii la un contingent şi cum e real văzută comunitatea de români din Elveţia. Concluzia e foarte bună şi pozitivă. Elveţia, din motive pur tehnice, a trebuit să revină la aceste contingente şi în condiţiile în care mi s-a confirmat că discuţiile sunt pe o notă pozitivă în România în societatea elveţiană, nu rămâne decât să spun că de la sfârşitul lunii mai 2019 nu va mai exista nicio restricţie”, a declarat Klaus Iohannis.

În Elveția locuiesc aproximativ 30.000 de români „care contribuie la dezvoltarea economiei şi a societăţii elveţiene”, a spus șeful statului.


La rândul său, oficialul elveţian a afirmat că după mai 2019 nu va mai fi nicio diferenţă pe piaţa muncii din Elveţia pentru cetăţenii români.

„Când România s-a alăturat UE a integrat şi sistemul de liberă circulaţie a persoanelor. În momentul aderării a trebuie să luăm decizia acordării acestei libere circulaţii şi pentru români, însă era nevoie de un vot popular, iar votul a fost pozitiv. În cadrul dezbaterilor, discuţia s-a purtat şi pe tema despre modul în care libera circulaţie să fie pusă în practică, pentru ca tranziţia să se facă în mod lin. Astfel, clauzele ne-au permis să avem o trecere în acest sens. În luna mai a anului viitor ajunge la finele acestui proces, după care dată, nu va mai exista nicio diferenţă şi nicio disctincţie”, a spus preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Alain Berset.

Se încheie perioada de tranziție

Ca urmare a aderării României si Bulgariei la Uniunea Europeana, Elveţia şi UE au încheiat un protocol de extindere a Acordului UE- Elveţia privind libera circulaţie a persoanelor şi asupra celor două state.

Acordul privind libera circulaţie a fost extins pentru cele două state a fost aprobat în Elveția printr-un referendum organizat în 2009.


Documentul prevedea introducerea graduală a liberei circulaţii, prin parcurgerea unei perioade tranzitorii de 7 până la 10 ani, cu acordarea unui număr limitat de permise de şedere(contingente):

  • într-o prima etapă, de şapte ani de la intrarea în vigoare a acordului, respectiv până la 1 iunie 2016, a existat un control al pieţei de muncă, adică limitări ale dreptului de angajare
  • până la data liberei circulaţii, la 1 iunie 2019, funcționează clauza de protecţie specială, care permite reducerea numărului de permise de rezidenţă, respectiv reintroducerea contingentelor, în condiţiile unei imigraţii prea puternice
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: