joi

28 martie, 2024

1 noiembrie, 2018

Restricțiile impuse românilor și bulgarilor pe piața muncii din Elveția vor fi eliminate începând cu 1 iunie 2019, a anunțat joi preşedintele Klaus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul său din țara cantoanelor, Alain Berset.

„Sper că sunt în asentimentul domnului preşedinte Berset dacă divulg o parte din discuţia noastră tete-a-tete. În mod natural această chestiune mă interesează foarte mult. Am dorit să ştiu părerea preşedintelui elveţian şi care a fost motivaţia revenirii la un contingent şi cum e real văzută comunitatea de români din Elveţia. Concluzia e foarte bună şi pozitivă. Elveţia, din motive pur tehnice, a trebuit să revină la aceste contingente şi în condiţiile în care mi s-a confirmat că discuţiile sunt pe o notă pozitivă în România în societatea elveţiană, nu rămâne decât să spun că de la sfârşitul lunii mai 2019 nu va mai exista nicio restricţie”, a declarat Klaus Iohannis.

În Elveția locuiesc aproximativ 30.000 de români „care contribuie la dezvoltarea economiei şi a societăţii elveţiene”, a spus șeful statului.


La rândul său, oficialul elveţian a afirmat că după mai 2019 nu va mai fi nicio diferenţă pe piaţa muncii din Elveţia pentru cetăţenii români.

„Când România s-a alăturat UE a integrat şi sistemul de liberă circulaţie a persoanelor. În momentul aderării a trebuie să luăm decizia acordării acestei libere circulaţii şi pentru români, însă era nevoie de un vot popular, iar votul a fost pozitiv. În cadrul dezbaterilor, discuţia s-a purtat şi pe tema despre modul în care libera circulaţie să fie pusă în practică, pentru ca tranziţia să se facă în mod lin. Astfel, clauzele ne-au permis să avem o trecere în acest sens. În luna mai a anului viitor ajunge la finele acestui proces, după care dată, nu va mai exista nicio diferenţă şi nicio disctincţie”, a spus preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Alain Berset.

Se încheie perioada de tranziție

Ca urmare a aderării României si Bulgariei la Uniunea Europeana, Elveţia şi UE au încheiat un protocol de extindere a Acordului UE- Elveţia privind libera circulaţie a persoanelor şi asupra celor două state.

Acordul privind libera circulaţie a fost extins pentru cele două state a fost aprobat în Elveția printr-un referendum organizat în 2009.


Documentul prevedea introducerea graduală a liberei circulaţii, prin parcurgerea unei perioade tranzitorii de 7 până la 10 ani, cu acordarea unui număr limitat de permise de şedere(contingente):

  • într-o prima etapă, de şapte ani de la intrarea în vigoare a acordului, respectiv până la 1 iunie 2016, a existat un control al pieţei de muncă, adică limitări ale dreptului de angajare
  • până la data liberei circulaţii, la 1 iunie 2019, funcționează clauza de protecţie specială, care permite reducerea numărului de permise de rezidenţă, respectiv reintroducerea contingentelor, în condiţiile unei imigraţii prea puternice
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: