Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Elon Musk negociază cu Germania și Olanda amplasarea primei fabrici Tesla din Europa
de Iulian Soare , 31.7.2018
Tesla este în negocieri cu autorităţile din două țări europene pentru a construi prima sa fabrică importantă din Europa, Gigafactory, a anunţat luni Wall Street Journal, citând oficiali implicaţi în discuţii. Cele două state sunt Germania și Olanda, ale căror autorități ar fi inițiat deja negocierile pentru a convinge producătorul de autoturisme electrice să aleagă țara lor.
Într-o declarație acordată Wall Street Journal, Ralph Schleimer, un oficial din Renania Palatinat, a declarat că statul și-a prezentat deja propunerile la Tesla, dar negocierile detaliate nu au început încă: “Am făcut tot ce este posibil pentru a ne asigura că Renania Palatinat se află în competiția pentru fabrica” Tesla.
Amplasarea Gigafactory în Renania Palatinat are șanse, având în vedere că statul găzduiește sediul Tesla Grohmann Automation, care fabrică roboții utilizați de producătorul de mașini electrice în liniile sale producție. Cu cele două fabrici aflate la distanță mică, Gigafactory ar începe producția mai rapid, întrucât roboții pot fi livrați, reglați și optimizați cu ușurință.
Mai există însă un land german care și-a exprimat interesul față de Gigafactory europeană. Este vorba despre Saarland. Ministrul economiei din Saarland, Anke Rehlinger, a declarat că a existat o întâlnire cu reprezentanții Tesla, la începutul lunii iulie, și a fost abordată posibilitatea construirii fabricii în acest land.
“Ei studiază acum dacă noi întrunim nevoile lor, dar, formal, negocierile nu au început,” a declarat Anke Rehling.
În iunie, directorul general al Tesla, Elon Musk, spunea că preferă Germania ca locaţie pentru prima sa uzină europeană.
Tatonări au existat și din partea Olandei – un oficial al acestei țări a declarat că a fost discutat cu Tesla planul de construire a Gigafactory în Olanda, unde compania deține o unitate care intervine pe autoturismele fabricate în SUA pentru a le ajusta pentru piețele locale.
Deocamdată, însă, nu a fost semnat niciun acord, discuțiile sunt în faza incipientă.
Un acord a fost semnat cu autorităţile chineze, pentru construirea unei fabrici la Shanghai, care va fi prima pe care Tesla o deține în afara SUA.
Aici urmează să fie produse aproximativ 500.000 de autoturisme în primii cinci ani de la inaugurarea fabricii, eveniment care ar urma să aibă loc “în viitorul apropiat”. Această linie de producție nu va avea niciun impact asupra operaţiunilor din SUA, a precizat Tesla.