sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 octombrie, 2018

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de Interpol în Costa Rica, miercuri. Pe numele celor două existau mandate de urmărire internațională, întrucât ambele au de executat în România sentințe definitive cu închisoarea.

Ele au fost ridicate de pe stradă, după o perioadă în care au fost monitorizate de autoritățile locale, a anunțat Digi24, citând un anunț publicat de Autoritatea de Investigaţii Judiciare din Costa Rica, și au fost plasate în custodie judiciară în San Jose.

Potrivit comunicatului, cele două erau fost investigate, supravegheate şi monitorizate de ceva timp de autorităţile din Costa Rica. Ambele aveau alerte roşii în baza de date a INTERPOL, ca urmare a condamnărilor primite în România, în dosare de corupţie.


Elena Udrea a fost reţinută miercuri, în jurul orei locale 10:00 (19:00, ora României), în timp ce se plimba pe stradă cu fetița sa, născută în Costa Rica. Ea a născut în 20 septembrie, iar avocatul acesteia, Veronel Rădulescu, spunea că nu mai există nicio şansă ca ea să fie extradată, întrucât copilul va primi cetăţenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.

Fost ministru al Turismului, Elena Udrea a fost condamnată în luna iunie, la șase ani de închisoare cu executare în dosarul ”Gala Bute”.

După pronunțarea instanței, ea a fost identificată în Costa Rica, unde a cerut azil politic, la fel ca și ALina Bica (fost procuror șef al DIICOT).

Cele două au statut provizoriu de refugiat, pentru un an, timp în care li se procesează solicitarea de azil.


România și Costa Rica nu au tratat de extrădare, însă ambele sunt semnatare ale Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției, adoptată în octombrie 2003. Conform acesteia, statele semnatare se obligă să respecte cererile de extrădare emise pe numele unor persoane condamnate pentru corupție.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În baza acestei Convenții, România a trimis în Costa Rica un fugar pe numele căruia exista o solicitare și se pregătește să extrădeze o a doua persoană.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: