sâmbătă

20 aprilie, 2024

17 mai, 2021

Preţul energiei electrice a crescut cu peste 150%, în aprilie 2021 faţă de anul trecut, la bursa OPCOM din București, în condițiile în care importul net scăzuse cu aproape 46% pe primul trimestru al anului.

Preţul energiei electrice pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 309 lei pe MWh în luna aprilie 2021, cu 150,6% mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut (123 lei pe MWh), potrivit raportului lunar al OPCOM.


Importul net de electricitate s-a redus cu 45,8 % până la mai mult de 267 GWh (milioane kWh), în primele trei luni ale anului 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Electricitatea s-a scumpit și în ciuda scăderii consumului în economie, cu 3,2% până la 10.361 GWh. Și, în timp ce producția (mai ieftină) a hidrocentralelor românești a crescut cu 31,5%, până la 4.514 GWh, producția termocentralelor a scăzut cu 2,3%, până la 6.059 GWh.

Tendința de scumpire este regională

Din 2014, Piaţa pentru Ziua Următoare din România funcţionează în regim cuplat cu pieţele similare din Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria.

Potrivit mecanismului de cuiplare prin preț.  un participant din oricare din țările cuplate poate realiza o tranzacție de cumpărare / vânzare la cel mai bun preț de pe aceste piețe cu oricare din ceilalți participanți. Sensul fluxurilor fizice de energie tranzacționată azi pentru a fi consumată mâine este dinspre piețele cu cele mai mici prețuri spre cele cu prețurile mai mari, în interiorul regiunii cuplate.


Prețul mediu în România din aprilie (62,8 euro / MWh) a fost mai mare decât cel din Slovacia și Cehia (60,65, respectiv 60,24 MWh), dar ceva mai mic decât cel din Ungaria (62,94euro / MWh).

Piața cuplată prin preț urmează să se extindă la Germania, Polonia și Austria.

(Citiți și: „Primele tranzacții de electricitate cu Germania, Austria și Polonia sunt așteptate în iunie – Transelectrica”)

În aprilie, valoarea totală a tranzacţiilor spot a fost de 765,7 milioane de lei, în creştere cu 218% faţă de aprilie 2020 (240,2 milioane de lei). Volumul tranzacţiilor a crescut cu 26%, până la 2,438 milioane  MWh.

Cota de piaţă a PZU a fost de 51,9%, în creştere cu 4,2%. Cu alte cuvinte, peste jumătate din consumul net de energie al ţării a fost tranzacţionat pe PZU în luna aprilie.

Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 367 de participanţi, dintre care activi au fost 293.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: