joi

28 martie, 2024

12 mai, 2021

Extinderea conectării „prin preț” a pieței spot de electricitate a României cu cele ale Germaniei, Austriei și Poloniei este așteptată să producă primele tranzacții transfrontaliere în 17 iunie, potrivit unui comunicat al Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic național.

Piața spot (cu livrare în ziua următoare) din România este deja conectată prin preț cu cele ale Ungariei, Cehiei și Slovaciei. Astfel, un participant din oricare din țările cuplate poate da un ordin de cumpărare / vânzare la cel mai bun preț de pe aceste piețe și tranzacția poate avea loc cu oricare din ceilalți participanți.

Avantajul celui mai bun preț se poate transforma în dezavantaj pentru producătorii sau furnizorii de pe piețele cuplate respective, dacă au prețuri mai mari, situație care a contribuit la contra-performanța ca România să fie un importator net de energie electrică în anii 2019 și 2020.

(Citiți și: „Importul net de electricitate – creștere cu peste 74% în 2020 față de 2019. Deși consumul a scăzut”)


Altfel spus sensul fluxurilor fizice de energie tranzacționată azi pentru a fi consumată mâine este dinspre piețele cu cele mai mici prețuri spre cele cu prețurile mai mari, în interiorul regiunii cuplate.

Totuși, Intrarea Poloniei și Germaniei în cadrul pieței regionale cuplate prin preț, ar putea avantaja România,  într-o oarecare măsură, pentru că și cele două își mai bazează pe cărbune o parte considerabilă din producția de Electricitate

Astfel, prețurile spot cu livrare miercuri 12 iunie erauîn medie de 72,12 euro / MWh în Polonia și de 68,75 euro în Germania, față de 68,49 / MWh în România, în condițiile în care, însă, la noi cea mai mare parte a elecricității a fost produsă de Hidroelectrica. Hidroelectrica este preferată Complexului Energetic Oltenia, care are mari dificultăți financiare din cauza cantității mari de certificate de emisii de gaze de seră.

Un eveniment amânat

Lansarea proiectului DE-AT-PL-4M MC (Interim Coupling) fusese programată pentru mai, după o altă amânare, din cauza „ unor blocaje în procesul de implementare identificate în primul trimestru al anului 2020”, spunea un comunicat al Transelectrica din noiembrie 2020.


„Lansarea proiectului este planificată în acest moment pentru ziua de 17 iunie 2021 (prima zi detranzacționare,  cu  livrare  în data de  18  iunie 2021),  sub  rezerva  confirmării pregătirii tehnice și din punct de vedere legal a tuturor părților”, spune comunicatul Transelectrica acum.

Evenimentul face parte din strategia UE a pieței unice energetice europene. Astfel, piața intrazilnică a României este cuplată cu alte 20 de țări ale Uniunii Europene.

 

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: