vineri

19 aprilie, 2024

18 decembrie, 2013

Distribuitorul de energie Electrica SA, controlat de stat, va fi divizat înainte de privatizare, prin separarea unei firme care va prelua toate participaţiile minoritare deţinute la alte societăţi.

„Prin divizarea parţială a Electrica SA se va înfiinţa o nouă societate, persoană juridică română organizată în forma unei societăţi pe acţiuni, având ca obiect principal de activitate activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management şi care va avea ca acţionar unic statul român reprezentat de Ministerul Economiei”, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie, acţionarul majoritar al Electrica SA, citat de MEDIAFAX.

Propunerea acestei măsuri a fost rezultatul unei analize a impactului participaţiilor minoritare ale Societăţii Comerciale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica” S.A. la filialele sale. Astfel, se poate observa că aceasta deţine pachete captive în filialele privatizate, care sunt dificil a fi valorificate, se arată în expunerea de motive.


În acest sens, Departamentul pentru Energie a întocmit un Memorandum către Guvernul României cu tema: „Măsuri pentru creșterea atractivității la privatizare a societăţii comerciale de distribuţie şi furnizare a energiei electrice “Electrica” – S.A.” .

Prin Memorandum s-a propus declanșarea operațiunilor necesare pentru realizarea procesului de divizare parțială in interesul actionarului unic, prin intermediul careia sa fie extrase participaţiile minoritare, contractele de privatizare, drepturile din litigiile arbitrale si numerar din S.C. Electrica S.A.

S-a propus și înființarea unui nou operator economic care să cumuleze Participațiile Minoritare, care va avea ca unic acţionar statul prin Ministerul Economiei – Departamentul pentru Energie

Totodată, vor fi tranferate noii firme toate drepturile şi obligaţiile decurgând din contractele de privatizare, precum şi drepturile şi obligaţiile Electrica SA decurgând din calitatea de parte în orice litigii sau proceduri arbitrale în legătură cu contractele de privatizare.


Odată divizarea companiei de stat şi tranferul acestor participaţii vor fi modificate contractele de privatizare în care Electrica figureză ca vânzător, în sensul transferului calităţii de vânzător către noua firmă.

Electrica SA a vândut, în perioada 2004-2008 pachetele majoritare de acţiuni de la cinci filiale de distribuţie şi furnizare a energiei.

În prezent, Electrica SA este acţionar minoritar la companiile ENEL Energie Muntenia (unde deţine 23,57%), ENEL Distribuţie Muntenia (23,57%), ENEL Distribuţie Banat (24,86%), ENEL Distribuţie Dobrogea (24,90%), ENEL Energie (36,99%), E.ON Moldova Distribuţie (27%), E.ON Energie România (3,78%) şi Electrica Soluziona (49%). Totodată, Electrica SA are 0,5% din acţiunile Bursei Române de Mărfuri.

Compania cere grupurilor CEZ (Cehia), E.ON (Germania) şi Enel (Italia), care au privatizat cumulat cinci din cele opt filiale de distribuţie şi furnizare a energiei, penalităţi cuprinse între 1,5 şi 2 miliarde euro pentru neîndeplinirea unor clauze din contractele de privatizare, dar cele trei companii susţin că au de plătit sume mai mici, de până la 700 milioane euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: