joi

8 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 octombrie, 2017

Acţionarii Electrica au ales joi un nou Consiliu de Administraţie şi au aprobat achiziţia pachetelor minoritare deţinute de Fondul Proprietatea la filialele de distribuţie şi de furnizare ale companiei.

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Electrica SA a ales joi, prin metoda votului cumulativ, un nou Consiliu de Administraţie, format din şapte membri, șase dintre ei fiind reconfirmați: Arielle Malard De Rothschild, Cristian Buşu, Gicu Iorga, Pedro Mielgo Alvarez, Willem Jan Antoon Henri Schoeber şi Bogdan Iliescu.

Ioana Drăgan a fost înlocuită cu Doina Elena Dascălu


De asemenea, anunță un comunicat al companiei, AGA a aprobat achiziţionarea de către Electrica a întregii participaţii deţinute de Fondul Proprietatea la capitalul social al filialelor Electrica, urmând ca sarcina încheierii contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni să fie dusă la îndeplinire de către organele competente ale societăţii.

Preţul global al tranzacţiei este de 752.031.841 lei, din care:

  • 209.744.928 lei pentru 21,9999979% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord SA
  • 201.702.667 lei pentru 22,00001% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord SA
  • 173.504.365 lei pentru 21,9999981% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud SA
  • 167.079.881 lei pentru 22,000027% din capitalul social al Electrica Furnizare SA.

„Preţul tranzacţiei este fundamentat de concluziile raportului de evaluare emis de o companie de consultanţă cu echipa de evaluatori autorizaţi ANEVAR şi validat de o opinie de preţ echitabil emisă de o instituţie financiară. Finalizarea tranzacţiei determină un nivel al Ratei Interne de Rentabilitate (RIR) estimat de 15%, conform analizei de oportunitate realizată de un consultant în afaceri din Big4, ceea ce reprezintă cel mai bun plasament posibil în condiţiile pieţei actuale şi la un nivel de risc comparabil”, se precizează în comunicat.

Tranzacţia nu va afecta dreptul la dividende al FP pentru anul financiar 2016, ]n valoare totală de 97.968.159 lei.


Până la momentul tranzacţiei, pentru perioada 2013-2016, valoarea totală a dividendelor acordate FP a fost de 368.150.110 lei.

Finalizarea tranzacţiei implică majorarea valorii dividendelor atribuibile acţionarilor Electrica SA cu dividendele corespunzătoare participaţiilor FP, de aproximativ 22% în filiale.

„Această tranzacţie este cea mai bună oportunitate având în vedere disponibilitatea financiară a Electrica şi, totodată, lipsa altor oportunităţi de investiţii comparabile ca rentabilitate şi risc. Este important, de asemenea, că, începând din 2017, nivelul dividendelor încasate de acţionarii Electrica SA va creşte corespunzător participaţiei de 22% a FP în filiale:, a declarat directorul general al Electrica, Cătălin Stancu, citat în comunicat.

Grupul Electrica este lider pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.

Cu aproximativ 10.000 de angajaţi, Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienţi şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: