Adunarea Națională a Franței a adoptat marți un proiect de lege menit să îngreuneze organizarea protestelor de stradă, care durează de săptămâni bune sub stindardul ”Vestelor Galbene”.
Legea va permite autorităților administrative să ia măsuri mai dure și mai rapide decât cele adoptate pe cale judiciară împotriva persoanelor care sunt considerate un ”pericol serios la adresa siguranței publice”, scrie presa franceză. Persoanele etichetate ca fiind ”periculoase” vor avea interdicție să participe la proteste, iar cei care încalcă interdicția sunt pasibili de închisoare. până la 6 luni, și amendă, până la 7.500 euro.
Avocați pentru drepturile omului dar și parlamentari membri ai formațiunii lui Emmanuel Macron-La République En Marche (LREM)- au criticat proiectul de lege.
Proiectul a fost aprobat cu 387 de voturi pentru și 92 împotrivă, dar semnificativă a fost abținerea de la vot a 50 de deputați LREM- un record în ceea ce privește o lege susținută de guvern.
Proiectul a fost adoptat imediat după ce Vestele Galbene și sindicatul CGT au anunțat că își unesc eforturile și organizează o grevă generală de 24 de ore pentru a obține ”justiție fiscală” și creșterea salariilor.
Statistica oficială arată că, de la debutul protestelor din Franța, 1.000 de polițiști și 1.700 de manifestanți au fost răniți.
Proiectul de lege urmează să fie adoptat de Senat.
În ziua adoptării acestui proiect, liderii mișcării Vestele Galbene s-au întâlnit la Paris cu vicepremierul italian Luigi Di Maio, președinte al Mișcării 5Stele. Părțile au convenit o nouă întâlnire, la Roma.
Un comunicat emis după întâlnire anunță că Di Maio și europarlamentarul 5Stele s-au întâlnit cu unul dintre liderii Vestelor Galbene, Christophe Chalençon,anunțat drept candidat la alegerile europarlamentare din mai.
Christophe Chalençon și Ingrid Levavasseur, asistentă medicală în vârstă de 31 de ani, sunt două dintre cele mai proeminente figuri ale Vestelor Galbene, mișcare îndreptată inițial împotriva prețurilor la combustibili, care a cum s-a transformat în mișcare anti-Macron.
Ambii și-au anunțat intenția de a candida la alegerile europene, inițiativă încurajată de partidele europene anti-sistem. Luigi Di Maio a anunțat deja că este gata să-i ajute pe reprezentanții mișcării franceze să intre în Parlamentul European.