marți

19 martie, 2024

1 aprilie, 2020

Problema credibilității testelor pentru coronavirus vândute de companiile chineze în Europa afectează eforturile Beijingului de a poza ca lider mondial în lupta cu Covid-19 și ca salvator al omenirii.

După ce noul virus a ajuns în Italia și a început să măture continentul, liderii europeni au apelat la China pentru a achiziționarea testelor atât de necesare pentru identificarea focarelor și blocarea propagării Covid-19.
Unii dintre acești clienți regretă deja acest lucru, scrie Bloomberg.

În Slovacia, cele 1,2 milioane de teste rapide sunt inexacte și nu depistează Covid-19 în stadiile incipiente, a anunțat premierul Igor Matovic, care a acuzat fosta guvernare pentru această achiziție costisitoare și inutilă (15 milioane de euro). O tonă de teste nefolositoare, ce ar putea foarte fi foarte bine aruncate pe apa Dunării.


China a replicat că Slovacia a utilizat incorect testele, însă probleme sunt semnalate pe tot continentul, zădărnicind eforturile Beijingului de a obține favoruri din partea statelor europene, în contextul ambițiilor geopolitice în regiune fixate cu mulți ani în urmă.

Nemulțumiri au exprimat și spaniolii, presa locală relatând că cele 50.000 de teste rapid au o rată mare de eroare și trebuie returnate.

În Cehia, autoritățile sanitare și unii membri ai guvernului au declarat că cele 300.000 de teste rapide dau rezultate valide doar dacă pacienții sunt infectați de cel puțin cinci zile.

Președintele Milos Zeman care mulțumea public Chinei, pe 19 martie, pentru ajutorul acordat, evită să menționeze aceste probleme.


Acuratețea primelor teste chinezești cumpărate de Turcia a fost sub 35%, așa încât aceste câteva mii de teste au fost aruncate. Cele cumpărate ulterior, de la alt furnizor chinez, ar avea o rată de succes de 90%, conform unui oficial de la Ankara, citat de Bloomberg.

În urmă cu o săptămână, biologii spanioli se plângeau că testele importate din China, de la compania Bioeasy, ar avea o precizie de numai 30%. Spania e a doua cea mai afectată țară din UE.

Pentru a evita astfel de situații, China a impus, începând de miercuri, certificarea produselor medicale exportate – teste, măști și ventilatoare – pentru a exista garanția că ele corespund standardelor din țările de destinație.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: