luni

8 august, 2022

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 iulie, 2021

România se situează la un nivel nu numai cu mult sub cel din Germania (prima economie a Uniunii Europene și a Zonei Euro) din perspectiva indicatorului de eficiență administrativă, ci chiar zub zero, potrivit unei analize a  Băncii Transilvania, care compară performanțelor României cu mediile UE.

Indicatorul de eficiență a administrației este unul dintre cei luați în considerare de Banca Mondială pentru aprecierea eforturilor de de dezvoltare durabilă (ESG).


 

eficienta administrativă în România și media UE

Plasarea timp de decenii SUB ZERO a eficienței administrației publice din România poate fi pusă și pe seama politicii de angajări inutile în sistemele publice, în scopul plusului de votului la alegeri, dar în detrimentul calității serviciului public.

Suficient să amintim proasta dotare ionformatică a administrației, ba chiar atitudini ușor de catalogat ca ostile față de digitalizare , cum a fost renunțarea la o finanțare a Băncii Mondiale pentru digitalizarea colectării de taxe și impozite.

(Citiți și:”Cum conduci și dezvolți un oraș ca Oradea: Interviu Ilie Bolojan. ”Asumă-ți măsurile de dezvoltare, nu pe cele populare””)

Contra-performanță la investiția în educație


Pe de o parte, România se poziționează la un nivel inferior mediei europene din perspectiva raportului cheltuieli cu educația / Produsul intern brut (PIB).

Astfel, în 2016 acest indicator a consemnat un nivel de 10,1% în România, inferior celui înregistrat la nivelul Uniunii Europene (11,4%), potrivit analizei Băncii Transilvania.

chletuieli cu educația în România și media UE

Rata șomajului este mai mică decât media UE

Pe de altă parte, România se poziționează mai bine comparativ cu media Uniunii Europene din perspectiva ratei șomajului.

Datele Băncii Mondiale indică o rată a șomajului de 4,8% în 2020 în România, nivel cu mult sub cel înregistrat în Uniunea Europeană (7,4%).

rata șomajului în România și media UE

„Conform estimărilor econometrice elaborate componenta structurală a ratei șomajului din România s-a situat permanent sub nivelul din Uniunea Europeană, expresie a unui grad mai ridicat de flexibilitate pe piața internă a forței de muncă”, spune Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, în analiza citată.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: