fbpx
duminică

24 octombrie, 2021

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

Eficiența administrației publice din România este sub zero la scală europeană. Investițiile în educație, prea mici

11 iulie, 2021

România se situează la un nivel nu numai cu mult sub cel din Germania (prima economie a Uniunii Europene și a Zonei Euro) din perspectiva indicatorului de eficiență administrativă, ci chiar zub zero, potrivit unei analize a  Băncii Transilvania, care compară performanțelor României cu mediile UE.

Indicatorul de eficiență a administrației este unul dintre cei luați în considerare de Banca Mondială pentru aprecierea eforturilor de de dezvoltare durabilă (ESG).


 

eficienta administrativă în România și media UE

Plasarea timp de decenii SUB ZERO a eficienței administrației publice din România poate fi pusă și pe seama politicii de angajări inutile în sistemele publice, în scopul plusului de votului la alegeri, dar în detrimentul calității serviciului public.

Suficient să amintim proasta dotare ionformatică a administrației, ba chiar atitudini ușor de catalogat ca ostile față de digitalizare , cum a fost renunțarea la o finanțare a Băncii Mondiale pentru digitalizarea colectării de taxe și impozite.

(Citiți și:”Cum conduci și dezvolți un oraș ca Oradea: Interviu Ilie Bolojan. ”Asumă-ți măsurile de dezvoltare, nu pe cele populare””)

Contra-performanță la investiția în educație


Pe de o parte, România se poziționează la un nivel inferior mediei europene din perspectiva raportului cheltuieli cu educația / Produsul intern brut (PIB).

Astfel, în 2016 acest indicator a consemnat un nivel de 10,1% în România, inferior celui înregistrat la nivelul Uniunii Europene (11,4%), potrivit analizei Băncii Transilvania.

chletuieli cu educația în România și media UE

Rata șomajului este mai mică decât media UE

Pe de altă parte, România se poziționează mai bine comparativ cu media Uniunii Europene din perspectiva ratei șomajului.

Datele Băncii Mondiale indică o rată a șomajului de 4,8% în 2020 în România, nivel cu mult sub cel înregistrat în Uniunea Europeană (7,4%).

rata șomajului în România și media UE

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Conform estimărilor econometrice elaborate componenta structurală a ratei șomajului din România s-a situat permanent sub nivelul din Uniunea Europeană, expresie a unui grad mai ridicat de flexibilitate pe piața internă a forței de muncă”, spune Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, în analiza citată.

 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...