România se situează la un nivel nu numai cu mult sub cel din Germania (prima economie a Uniunii Europene și a Zonei Euro) din perspectiva indicatorului de eficiență administrativă, ci chiar zub zero, potrivit unei analize a Băncii Transilvania, care compară performanțelor României cu mediile UE.
Indicatorul de eficiență a administrației este unul dintre cei luați în considerare de Banca Mondială pentru aprecierea eforturilor de de dezvoltare durabilă (ESG).
Plasarea timp de decenii SUB ZERO a eficienței administrației publice din România poate fi pusă și pe seama politicii de angajări inutile în sistemele publice, în scopul plusului de votului la alegeri, dar în detrimentul calității serviciului public.
Suficient să amintim proasta dotare ionformatică a administrației, ba chiar atitudini ușor de catalogat ca ostile față de digitalizare , cum a fost renunțarea la o finanțare a Băncii Mondiale pentru digitalizarea colectării de taxe și impozite.
(Citiți și:”Cum conduci și dezvolți un oraș ca Oradea: Interviu Ilie Bolojan. ”Asumă-ți măsurile de dezvoltare, nu pe cele populare””)
Contra-performanță la investiția în educație
Pe de o parte, România se poziționează la un nivel inferior mediei europene din perspectiva raportului cheltuieli cu educația / Produsul intern brut (PIB).
Astfel, în 2016 acest indicator a consemnat un nivel de 10,1% în România, inferior celui înregistrat la nivelul Uniunii Europene (11,4%), potrivit analizei Băncii Transilvania.
Rata șomajului este mai mică decât media UE
Pe de altă parte, România se poziționează mai bine comparativ cu media Uniunii Europene din perspectiva ratei șomajului.
Datele Băncii Mondiale indică o rată a șomajului de 4,8% în 2020 în România, nivel cu mult sub cel înregistrat în Uniunea Europeană (7,4%).
„Conform estimărilor econometrice elaborate componenta structurală a ratei șomajului din România s-a situat permanent sub nivelul din Uniunea Europeană, expresie a unui grad mai ridicat de flexibilitate pe piața internă a forței de muncă”, spune Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, în analiza citată.