miercuri

24 aprilie, 2024

6 martie, 2016

europa ajutoareAlocațiile pentru copiii imigranțiilor europeni care lucrează în alt stat din Uniune ar putea fi plătite la valoarea din țara de origine nu doar în Marea Britanie, așa cum s-a stabilit în înțelegerea dintre UE și Londra, ci și în alte state membre.

Concesiile făcute Marii Britanii la Consiliul European din 18 – 19 februarie, se transformă, așa cum se temeau mulți, în precedent.

Consilierul prezidenţial pentru afaceri europene, Leonard Orban, a declarat la RFI că prevederea inclusă în tratatul privind statutul Marii Britanii în Uniune privind alocațiile este deja studiată şi de alte state  membre.


Potrivit înțelegerii dintre UE și David Cameron, alocaţiile familiale vor fi acordate pe baza unui sistem de indexare cu nivelul de trai din ţara în care se află copiii, pentru muncitorii care vor sosi în Marea Britanie.

Măsura va putea fi extinsă la beneficiarii actuali doar începând cu 2020.

Declarația lui Leonard Orban este confirmată și de o declarație a primarului din Hamburg, Olaf Scholz, care a explicat pentru The Guardian că restul statelor membre ar putea urma exemplul Marii Britanii.

Vicepreședinte al Partidului Social Democrat și fost ministru, acesta declară că a fost mereu un susținător al liberei circulații a forței de muncă în interiorul UE, însă globalizarea obligă Europa să-și revizuiască abordarea privind accesul la beneficii sociale.


„UE este în dificultate reală dacă 5% -10% din populația sa ar trebui să se mute în doar câteva state în căutare de lucru, iar unii dintre ei vor eșua în găsirea unui job”, a spus primarul Scholz.

În opinia acestuia, soluția ar fi corelarea beneficiilor sociale, în cazul acestor migranți europeni, de valoarea din țara lor de origine, așa cum se va întâmpla în Marea Britanie cu alocațiile pentru copiii rămași acasă.

Primarul propune ca un migrant în UE să aibă acces la beneficiile unei țări numai în cazul în care a lucrat cu normă întreagă timp de un an, primind cel puțin salariul minim.

Mesajul transmis de o asemenea soluție va fi, în opinia acestuia: „Poți căuta de lucru oriunde, dar nu ai dreptul să alegi țara în care dorești să primești prestații sociale. Sprijinul trebuie acordat celor care contribuie la produsul național”, explică Olaf Scholz, care crede că soluția ar ține cont de contribuția imigranților și, de asemenea, i-ar stimula pe aceștia să-și câștige existența prin muncă.

Dacă această problemă nu va fi rezolvată acum, în 5 – 10 ani s-ar putea să fie imposibil, pentru că ea va fi prea mare și nimeni nu va mai fi dispus să facă compromisuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: