Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Efect de domino al acordului politic pe migrație încheiat de Angela Merkel: salvează guvernul, dar dezbină Europa
de Iulian Soare , 4.7.2018
Angela Merkel a reușit să încheie cu partenerii de coaliție un acord pe migrație care a salvat guvernul german, dar care dezbină Uniunea Europeană.
Potrivit Politico, Austria și Italia au anunțat că vor reintroduce la rândul lor controale la frontiere dacă Berlinul chiar pune în aplicare planul așa-numitelor zone de tranzit de la frontiera de sud, centre care ar permite deportarea rapidă a refugiaților care nu sunt îndreptățiți să ceară azil în Germania.
Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci în pericol va fi chiar zona de liberă circulație, Schengen.
”Dacă acest acord politic devine poziție oficială a guvernului german vom fi nevoiți să acționăm. Guvernul este pregătit să adopte măsuri speciale, menite să ne protejeze granița de sud”, a anunțat public, marți, cancelarul austriac Sebastian Kurz.
La scurt timp, ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a declarat la postul public de televiziune Rai: ”Suntem gata ca, începând de mâine, să reintroducem controalele la Brenner (principala rută de tranzit între Italia și Austria) deoarece Italia nu are decât de cîștigat dacă face asta”.
Oficialii sloveni, stat care are granițe comune cu Italia și Austria, s-au manifestat mult mai precaut, anunțând oficial că așteaptă de la vecini explicații suplimentare legate de măsurile planificate și că Slovenia va decide propriile măsuri după ce vor primi aceste lămuriri.
Tema migrației a dominat summit-ul liderilor UE organizat săptămâna trecută la Bruxelles, fără o rezolvare care să calmeze în primul rând tensiunile de la Berlin, cancelarul Angela Merkel rezolvând, temporar, disputele politice interne între CDU și CSU abia luni.
”Angela Merkel s-a angajat pe o direcție contrară politicii ușilor deschise pe care a promovat-o în 2015, la debutul crizei migrației. Dacă Berlinul merge mai departe cu planul anunțat este foarte probabil să asistăm la un efect de domino”, a afirmat un diplomat est-european pentru Politico.
Acordul politic CDU-CSU, care vizează constituirea unor centre de tranzit, are nevoie și de susținerea celui de-al treilea partener în coaliția germană- SPD. Această formațiune a respins un proiect similar în urmă cu 3 ani.
Ca planul Berlinului să funcționeze mai este nevoie ca Austria să fie convinsă să primească refugiații respinși de Germania. Până acum, în ciuda eforturilor făcute de Angela Merkel, nici Austria și nici Italia nu au acceptat o asemenea înțelegere.
6.7.2018, 2:44 am
Iata cum o greseala initiala majora-permiterea intrarii migrantilor in Germania fara vreun control, se indreapta extrem de greu ulterior.
Este pilduitor pentru Romania: daca sleahta cuplului Dragnea-Tariceanu este lasata sa-si faca de cap, multi ani vor trebui pentru a reintra in normal.
De suferit vor suferi, ca de obicei, oamenii care-si vad de treaba in mod cinstit.