joi

25 aprilie, 2024

5 octombrie, 2020

Deși economia americană, cea mai mare din lume, este așteptată să aibă o evoluție pozitivă în lunile ce urmează, economiștii și-au redus previziunile în privința ritmului de creștere din ultimul trimestru din 2020, transmite MarketWatch.

Economiștii National Association for Business Economists și-au redus estimarea de creștere la 4,9% din PIB, față de prognoza anterioară de 6,8% din PIB. Pentru anul 2020, proiecție este a unei contracții de 4,3% din PIB.

Previziunea mediană pentru creșterea PIB real pentru 2021 a fost redusă la o rată anuală de 3,6%, comparativ cu o rată de 4,8% prognozată la sondajul din iunie.


Încetinirea ritmului va face mai dificilă creșterea numărului de angajați. Potrivit sondajului, mai mult de jumătate dintre economiști consideră că între 10% -20% din locurile de muncă pierdute în timpul pandemiei nu vor fi recuperate.

Economiștii au păreri împărțite cu privire la momentul în care PIB-ul va reveni la nivelul de dinainte de pandemie. Aproximativ o treime se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în a doua jumătate a anului viitor, o treime anticipează prima jumătate a anului 2022, în vreme ce o altă treime este mai pesimistă și anticipează o revenire abia la sfârșitul lui 2022.

Specialiștii sunt totodată de părere că riscurile privind o evoluție sub așteptări sunt mai mari față de cele a unei reveniri peste așteptări. Cea mai mare preocupare o reprezintă evoluția situației epidemiologice și eventualitatea unui al doilea val de pandemie care să ducă la închiderea economiei.

Economiștii se așteaptă totodată ca Rezerva Federală să mențină ratele de dobândă aproape de zero până în 2021.


Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: