joi

18 aprilie, 2024

8 ianuarie, 2013

Economişti de top ai FMI, Olivier Blanchard şi Daniel Leigh, au redactat un raport în care vorbesc despre “greşelile lor anterioare” în prezicerea impactului austerităţii asupra economiilor europene, scrie  EuObserver.

“Analiştii economici au subestimat în mod semnificativ creşterea şomajului şi scăderea cererii de consum în plan intern, asociate cu consolidarea fiscală”, scriu autorii raportului.

După ce au menţionat pe scurt problema în octombrie, Blanchard şi Leigh explică acum mai pe larg, cu formule matematice, cum au greşit prognozele economiştii când au vorbit despre reduceri dure de cheltuieli în ţări precum Grecia, Portugalia şi Spania.


Deşi studiul precizează că nu este vorba despre poziţia oficială a FMI; reflectă, totuşi, schimbarea de atitudine a creditorului cu sediul la Washington, când vine vorba despre măsurile dure de austeritate din Europa.

Pentru că măsurile de reduceri bugetare au fost mai rapide şi creşterea economică a fost mai slabă decât s-a anticipat în 2010, aşa-numiţii “înmulţitori fiscali” – un coeficient matematic, care reflectă impactul reformelor asupra creşterii economice – au fost mult mai mari decât au estimat economiştii FMI iniţial. În loc să fie aproape egali cu zero, ceea ce înseamnă fără erori, înmulţitorii fiscali pentru 2010 au fost la nivelul de 1,6, explică raportul.

Modelul a fost ajustat în anii următori, iar acum FMi susţine mai puţine reduceri bugetare în Grecia şi în alte state cu probleme.

Poul Thomsen, reprezentantul FMI în Grecia, a avertizat, în februarie 2012, asupra aplicării mult prea multor măsuri de austeritate şi a cerut o încetinire a reducerii cheltuielilor de la buget.


În acelaşi timp, Christine Lagarde, la final de 2012, a început să solicite acordarea unei perioade mai mari de timp pentru ca Grecia să-şia tingă ţintele bugetare.

Dar nu doar vocea FMI contează în privinţa prgramelor de reformă, ci şi cele ale UE şi BCE, precizeată sursa citată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: