marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 noiembrie, 2021

Indicatorii de încredere economică sugerează o încetinire semnificativă a revenirii zonei euro în ultimul trimestru din acest an, deficitele de aprovizionare generate de blocajele de pe lanțurile globale, scriu experții de la Capital Economics, adăugând că presiunile asupra prețurilor sunt în creștere.

”Indicele managerilor de achiziție (PMI) din octombrie a fost menținut la 54,3 de puncte, aproape de nivelul semnal de 54,2 anunțat anterior, minimul ultimelor șase luni. Sectorul de producție rămâne puternic afectat de deficitele de aprovizionare și de provocările logistice, indicele aferent industriei fiind la cel mai scăzut nivel din vara anului trecut”, scriu ei.

Sectorul serviciilor a rezistat ceva mai bine, dar indicele a scăzut totuși în octombrie. Cu toate că relația dintre acești indicatori și evoluția reală a PIB-ului s-a deconectat puternic de la debutul pandemiei, indicele PMI compozit sugerează că ritmul redresării economiei din zona euro va încetini semnificativ și abrupt în T4.


Indicele a scăzut pentru toate cele mai mari patru economii din zona euro. Indicele din Italia a consemnat un declin puternic, în principal din cauza scăderii componentei de servicii, explică specialiștii capital Economics.

Cel din Spania a rămas ceva mai sus decât celelalte deoarece economia este încă mult sub nivelul de dinainte de pandemie și are, drept urmare, mai mult de recuperat.

Celelalte elemente ale acestui indicator sugerează o creștere a presiunilor inflaționiste, notează economiștii. Indicele PMI al prețurilor a sărit abrupt în octombrie la 73,2 de puncte, ca urmare a scumpirilor din energie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Cu toate că prețurile de vânzare ale firmelor nu cresc foarte rapid, prețurile de producție sunt la un nivel record”, punctează ei.


Estimarea capital Economics este că economia zonei euro va încetini puternic în ultimele trei luni din acest an, înregistrând un avans al PIB-ului de doar 0,7% față de trimestrul anterior.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: