sâmbătă

20 aprilie, 2024

29 octombrie, 2021

Aparenta lipsă de griji a Băncii Centrale Europene față de creșterea inflației pare să dea roade. Inflația Zonei Euro a crescut cu 4,1% în octombrie de la 3,4% în septembrie, dar și economia a avansat cu 3,7% în Trimestrul 3 / 2021, față de aceeași perioadă din 2020, potrivit Eurostat.

Produsul Intern Brut (PIB) al celor 19 state din Zona Euro a crescut cu 2,2% față de precedentele trei luni.

Creșterea economiei este peste estimarea economiştilor intervievaţi de Reuters, care se aşteptau la un avans de 2% și de 3,5% în ritm anual, potrivit Agerpres.


Cele mai mari creșteri economice față de T2 / 2021 a fost în Austria (3,3%), Franţa (3%) şi Portugalia (2,9%), iar cel mai redus ritm de creştere a fost raportat de Letonia (0,3%).

Energia a propulsat inflația

Pe de altă parte,  creșterea inflației de la 3,4% în septembrie la 4,1% în octombrie, potrivit estimării  Eurostat. Este cel mai ridicat nivel din 2008 încoace.

Cauza principală este scumpirea energiei, cu 23,5%, de la 17,6% în septembrie.

Ratele de inflație din diferite țări arată și vulnerabilitatea acestora la criza energetică. Cele mai mari rate sunt în țări dependente de gaze (rusești) precum cele baltice: Lituania (8,2%), Estonia (7,4%), Letonia (6,0%), în timp ce în Franța cea dependentă mai ales de propriile centrale nucleare a fost de numai 3,2%.


Preţurile la servicii au crescut cu 2,1%, la bunurile industriale neenergetice cu 2%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 2%.

Pariul Băncii Centrale Europene

Banca Centrală Europeană (BCE) nu a reacționat la amenințarea previzibilă a inflației, propulsată de scumpirea energiei, și a păstrat la dobânda de politică monetară neschimbată, la zero.

În ciuda grijilor consumatorilor europeni, mesajul BCE „este același: stați calmi și continuați ca și până acum”, comenta Politico.

„Suntem încrezători că analizele privind temporalitatea (factorilor de creștere a inflației) este corectă şi va conduce la un declin pe parcursul lui 2022. Admit, va dura puţin mai lung decât ne aşteptam”, a recunoscut preşedintele BCE, Christine Lagarde.

Ținta de inflație a BCE este 2%, mult față de rata la care s-a ajuns. Dar ținta părea greu de atins înaintea crizei energetice.

Inflația era văzută ca un indiciu că economia se relansează, iar acum BCE întârzie să ia măsuri pentru domolirea inflației, până când scumpirile energetice nu vor fi absorbite sau vor da semne că împiedică tocmai creșterea vizată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: