fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

Economia Ucrainei – lăsată fără finanțare. Moneda locală se prăbușește

de Vladimir Ionescu 24.2.2014

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a oprit creditarea către persoane fizice în Ucraina în urma violenţelor din ultimele zile, a anunţat directorul general al instituţiei de credit, Herman Gref. Rusia a înghețat plățile promise care ajung la 15 miliarde de dolari. SUA și UE promit ajutor dar nu precizează suma.

Sberbank este prezentă de mai puţin de 12 luni pe piaţa ucraineană şi deţine 50 de sucursale în ţară, potrivit Bloomberg și preluat de MEDIAFAX.

Banca rusă a fost nevoită să închidă trei sucursale din Kiev în această săptămână, pe fondul ciocnirilor violente dintre protestatarii anti-guvern şi forţele de ordine loiale preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Herman Gref a adăugat că Sberbank s-a confruntat şi cu retrageri masive de la bancomatele din Ucraina, după prăbuşirea grivnei.

Moneda naţională a Ucrainei a scăzut cu 8% faţă de dolar de la începutul acestui an, iar tranzacţiile forward indică o prăbuşire de încă 11% în următoarele trei luni.

“Am suspendat temporar operaţiunile active. Am încetat să acordăm credite clienţilor retail. Vom continua să finanţăm companiile mari de a căror situaţie financiară nu ne îndoim”, a explicat şeful Sberbank.

Banca a anunţat recent că are 800.000 de clienţi persoane fizice în Ucraina. Piaţa ucraineană reprezintă mai puţin de 1% din activele Sberbank, evaluate la 458 miliarde de dolari.

Analiştii financiari avertizează asupra riscului de retrageri masive de depozite din băncile ucrainene în urma prăbuşirii grivnei.

Protestele din Ucraina, care au luat o turnură violentă în această săptămână, au început în luna noiembrie după ce preşedintele Ianukovici s-a retras dintr-un acord de liber schimb cu UE, optând pentru apropierea de Rusia, în schimbul unei linii de finanţare de 15 miliarde de dolari şi reducerii preţului la gaze. Ajutorul financiar de la Rusia a fost suspendat în această săptămână, după un acord între putere şi opoziţie intermediat de miniştrii de Externe din Polonia, Germania şi Franţa, trimişi de UE la Kiev pentru a negocia oprirea violenţelor.

Parlamentul Ucrainei a votat destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici, care a părăsit Kievul şi a denunţat o lovitură de stat.

Creditorii occidentali se retrag

Situașia este cu atât mai complicată în Ucraina cu cât Banca Europeana de Investiții (BEI) a anunțat joi suspendarea tuturor activităților din Ucraina deoarece nu poate continua să lucreze ”ca și cum nimic nu s-ar întâmpla” pe străzile Kievului, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a hotărât să se concentreze pe sectorul privat.

”Aceasta este tipul de acțiune pe care dorim să-l vedem din partea instituțiilor financiare internaționale pe viitor, atunci când ne confruntăm cu un conext în care drepturile umane sunt în mod evident călcate în picioare”, a declarat Xavier Sol, de la Counter Balance, imediat după ce decizia BEI a fost făcută publică.

Fără ajutorul Rusiei, Ucraina intră în încetare de plăți

Pe pieţe, tonul dominant este panica. Dobânzile titlurilor pe termen scurt au crescut, în cursul săptămânii, cu până la 34%, faţă de 5% în urmă cu o lună. Cele cu scandeţă la zece ani, au urcat până la 11,3%, faţă de 8,5% în ianuarie.

Tendinţa, vineri, era de uşoară destindere, după ce puterea a anunţat concesii în prezenţa emisarilor europeni şi rus, însă aceste niveluri sunt cu mult mai mari decât cele înregistrate în ţările care se confruntă cu cele mai mari dificultăţi, ca Grecia.

“Acordul lasă în suspans problema cu privire la cine va furniza ajutorul de care Ucraina are o nevoie vitală şi în ce condiţii”, a declarat economistul Chris Weafer de la Macro Advisory.

UE şi Statele Unite au sugerat un posibil ajutor, în ultimele săptămâni, dar fără să spună suma.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a retrogradat vineri ratingul Ucrainei la “CCC”, care corespunde unei ţări aflate în apropierea unui încetări de plăţi, şi a avertizat că dacă Rusia nu intervine să o susţină, Ucraina – care este necesar să ramburseze o datorie în valoare de 13 miliarde anul acesta – va intra în default.

Standard & Poor’s a subliniat, de asemenea, că opoziţia actuală este “mai puţin sudată” decât la “revoluţia portocalie” din 2004, în urma căreia prooccidentalii au preluat puterea, şi că “nu dispune de un lider evident”.

Autorităţile ucrainene au cheltuit miliarde de dolari pentru a susţine moneda, pe parcursul anului trecut, în contextul în care ţara se afla în recesiune, iar rezervele valutare au atins un nivel periculos de scăzut.

“Singurele scenarii care ar permite evitarea unei intrări în încetare de plăţi ar provoca o degradare a situaţiei economice”, au apreciat economişti de la Société Générale.

Astfel, o ancorare la Moscova ar putea frâna investiţii occidentale, iar, invers, o apropiere fermă de UE riscă să antreneze o nouă degradare a comerţului între Ucraina şi Rusia, care reprezintă un sfert din schimburile sale comerciale.

Secretarul Trezoreriei americane Jake Lew a discutat situția Ucrainei cu ministrul rus de finanțe Anton Siluanov,duminică la Sidney unde partricipau la o reuniune G20.

Ministrul Siluanov a spus că a lăsat deschisă posibilitatea ca Rusia să plătească tranșa de 2 miliarde de dolari către Ucraina

Ministrul britanic de finanțe George Osborne a spus luni că Marea Britanie este gata să acorde suport financiar Ucrainei prin intermediul organismelor financiare internaționale cum ar fi FMI dar că și investițiile ar fi bine venite.

Parlamentarii germani au vorbit și ei despre găsirea unei soluții de a oferi ajutor financiar Ucrainei.

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton va efectua luni o vizită la Kiev, unde intenţionează să discute despre măsurile care este necesar să fie adoptate pentru a pune capăt crizei politice şi pentru stabilizarea economiei ţării, a anunţat duminică o purtătoare de cuvânt, relatează AFP.

”Luând în considerare informaţiile existente în prezent, redresarea economiei Ucrainei prin asistenţa comunităţii internaţionale este unul dintre principalele obiective pe termen scurt şi mediu, alături de asigurarea stabilităţii politice şi sociale. Respectarea deplină a drepturilor fundamentale şi a valorilor democratice trebuie să guverneze deplin evoluţiile din Ucraina în perioada următoare.”, a declarat și președintele Traian Băsescu, într-un comunicat de presă de duminică.

Ucraina are nevoie de 35 de miliarde de dolari pentru următorii doi ani

Oficiali ucrainieni au afirmat luni că necesarul de finanțare externă pentru fosta republică sovietică pentru următorii doi ani este de 35 de miliarde de dolari.

Ministrul de finanțe a spus că este necesară convocarea unei conferințe a creditorilor și că primul ajutor ar trebui să vină într-o săptămână sau două.

Președintele interimar Oleksander Turchinov, nominalizat după ce Victor Ianukovici a fost destituit de Parlament duminică, a spus că Ucraina a fost foarte aproape de intrarea în incapacitate de plată, iar economia a fost pe punctul să se prăbușească în abis.

”În ultimele două zile am avut consultări cu ambasadorii UE și SUA, dar și ai altor țări și ai organismelor financiare internaționale pentru a discuta despre furnizarea rapidă de asistență macro-financiară”, a declarat actualul ministru al finanțelor Yuri Kolobov.

Ministrul finanțelor a mai spus că la o conferință internaținală a creditorilor trebuie să participe reprezentanți din Uniunea Europeană, SUA și FMI.

Ucraina trebuie să returneze în acest an împrumuturi de aproape 6 miliarde de dolari.

Într-un discurs ținut duminică Oleksander Turchinov a explicat prin ce încercări va trebui să treacă noua conducere a țării și a spus că principala prioritate este stabilizarea economiei.

”Sarcina noului guvern este stoparea alunecării în abis a economiei, stabilizarea cursului de schimb, Garantarea plății la timp a salariilor, pensiilor și a altor cheltuieli publice, recâștigarea încrederii investitorilor, promovarea dezvoltării de noi afaceri și crearea de noi locuri de muncă.”Moneda locală, grivna a scăzut cu 2,4% comparativ cu dolarul în primele ore ale zile de luni.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.2.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul continuă și în toamnă măsura de sprijin a părinților care stau acasă cu copilul dacă școala e închisă

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că măsura de sprijinire a părinților care stau acasă cu copilul, în cazul închiderii școlii din cauza epidemiei de… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a aprobat subvenția de 1 milion euro pentru Aeroportul Timișoara

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a anunțat joi că a aprobat acordarea subvenției directe acordată de România, în valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei (aproximativ 1 milion… Mai mult

Stiri

BNR, raport asupra inflației: Contracţia economiei în 2020, aproape de cea din 2009

Adrian N Ionescu

Riscurile de scădere a economiei sunt dominante, iar„revenirea economiilor, implicit şi a celei a României, este de aşteptat să fie una lentă”, chiar dacă nu… Mai mult

Stiri

Rusia, rol central în răspândirea dezinformărilor legate de coronavirus – raport al Departamentului de Stat

Iulian Soare

Rusia joacă un rol central în diseminarea știrilor false ce subminează încrederea populației în autorități în perioada pandemiei de coronavirus, potrivit raportului publicat de The… Mai mult

Stiri

Campanie susținută de grupul PPE din PE

Siegfried Mureșan: Cu ajutorul fondurilor europene, România a sprijinit pacienții, medicii din prima linie și angajații afectați de criza COVID-19

Vladimir Ionescu

Deputatul european Siegfried Mureșan, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete, explică modul în care Uniunea Europeană a ajutat statele membre să… Mai mult

Stiri

Bugetul PNDL pe 2020 a fost depășit, 40% alocări suplimentare

Adrian N Ionescu

Guvernul dorește să aloce 500 de milioane de lei din fondul său de rezervă pentru finanţarea proiectelor din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapele… Mai mult

Europa

Mike Pompeo – vizite în Cehia, Slovenia și Polonia pentru discuții legate de relocarea trupelor americane din Europa

Iulian Soare

Secretarul de stat american Mike Pompeo va merge, săptămâna viitoare, în câteva state central și est europene pentru a discuta detalii legate de redistribuirea trupelor… Mai mult