joi

18 aprilie, 2024

24 februarie, 2014

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a oprit creditarea către persoane fizice în Ucraina în urma violenţelor din ultimele zile, a anunţat directorul general al instituţiei de credit, Herman Gref. Rusia a înghețat plățile promise care ajung la 15 miliarde de dolari. SUA și UE promit ajutor dar nu precizează suma.

Sberbank este prezentă de mai puţin de 12 luni pe piaţa ucraineană şi deţine 50 de sucursale în ţară, potrivit Bloomberg și preluat de MEDIAFAX.

Banca rusă a fost nevoită să închidă trei sucursale din Kiev în această săptămână, pe fondul ciocnirilor violente dintre protestatarii anti-guvern şi forţele de ordine loiale preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici.


Herman Gref a adăugat că Sberbank s-a confruntat şi cu retrageri masive de la bancomatele din Ucraina, după prăbuşirea grivnei.

Moneda naţională a Ucrainei a scăzut cu 8% faţă de dolar de la începutul acestui an, iar tranzacţiile forward indică o prăbuşire de încă 11% în următoarele trei luni.

„Am suspendat temporar operaţiunile active. Am încetat să acordăm credite clienţilor retail. Vom continua să finanţăm companiile mari de a căror situaţie financiară nu ne îndoim”, a explicat şeful Sberbank.

Banca a anunţat recent că are 800.000 de clienţi persoane fizice în Ucraina. Piaţa ucraineană reprezintă mai puţin de 1% din activele Sberbank, evaluate la 458 miliarde de dolari.


Analiştii financiari avertizează asupra riscului de retrageri masive de depozite din băncile ucrainene în urma prăbuşirii grivnei.

Protestele din Ucraina, care au luat o turnură violentă în această săptămână, au început în luna noiembrie după ce preşedintele Ianukovici s-a retras dintr-un acord de liber schimb cu UE, optând pentru apropierea de Rusia, în schimbul unei linii de finanţare de 15 miliarde de dolari şi reducerii preţului la gaze. Ajutorul financiar de la Rusia a fost suspendat în această săptămână, după un acord între putere şi opoziţie intermediat de miniştrii de Externe din Polonia, Germania şi Franţa, trimişi de UE la Kiev pentru a negocia oprirea violenţelor.

Parlamentul Ucrainei a votat destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici, care a părăsit Kievul şi a denunţat o lovitură de stat.

Creditorii occidentali se retrag

Situașia este cu atât mai complicată în Ucraina cu cât Banca Europeana de Investiții (BEI) a anunțat joi suspendarea tuturor activităților din Ucraina deoarece nu poate continua să lucreze ”ca și cum nimic nu s-ar întâmpla” pe străzile Kievului, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a hotărât să se concentreze pe sectorul privat.

”Aceasta este tipul de acțiune pe care dorim să-l vedem din partea instituțiilor financiare internaționale pe viitor, atunci când ne confruntăm cu un conext în care drepturile umane sunt în mod evident călcate în picioare”, a declarat Xavier Sol, de la Counter Balance, imediat după ce decizia BEI a fost făcută publică.

Fără ajutorul Rusiei, Ucraina intră în încetare de plăți

Pe pieţe, tonul dominant este panica. Dobânzile titlurilor pe termen scurt au crescut, în cursul săptămânii, cu până la 34%, faţă de 5% în urmă cu o lună. Cele cu scandeţă la zece ani, au urcat până la 11,3%, faţă de 8,5% în ianuarie.

Tendinţa, vineri, era de uşoară destindere, după ce puterea a anunţat concesii în prezenţa emisarilor europeni şi rus, însă aceste niveluri sunt cu mult mai mari decât cele înregistrate în ţările care se confruntă cu cele mai mari dificultăţi, ca Grecia.

„Acordul lasă în suspans problema cu privire la cine va furniza ajutorul de care Ucraina are o nevoie vitală şi în ce condiţii”, a declarat economistul Chris Weafer de la Macro Advisory.

UE şi Statele Unite au sugerat un posibil ajutor, în ultimele săptămâni, dar fără să spună suma.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a retrogradat vineri ratingul Ucrainei la „CCC”, care corespunde unei ţări aflate în apropierea unui încetări de plăţi, şi a avertizat că dacă Rusia nu intervine să o susţină, Ucraina – care este necesar să ramburseze o datorie în valoare de 13 miliarde anul acesta – va intra în default.

Standard & Poor’s a subliniat, de asemenea, că opoziţia actuală este „mai puţin sudată” decât la „revoluţia portocalie” din 2004, în urma căreia prooccidentalii au preluat puterea, şi că „nu dispune de un lider evident”.

Autorităţile ucrainene au cheltuit miliarde de dolari pentru a susţine moneda, pe parcursul anului trecut, în contextul în care ţara se afla în recesiune, iar rezervele valutare au atins un nivel periculos de scăzut.

„Singurele scenarii care ar permite evitarea unei intrări în încetare de plăţi ar provoca o degradare a situaţiei economice”, au apreciat economişti de la Société Générale.

Astfel, o ancorare la Moscova ar putea frâna investiţii occidentale, iar, invers, o apropiere fermă de UE riscă să antreneze o nouă degradare a comerţului între Ucraina şi Rusia, care reprezintă un sfert din schimburile sale comerciale.

Secretarul Trezoreriei americane Jake Lew a discutat situția Ucrainei cu ministrul rus de finanțe Anton Siluanov,duminică la Sidney unde partricipau la o reuniune G20.

Ministrul Siluanov a spus că a lăsat deschisă posibilitatea ca Rusia să plătească tranșa de 2 miliarde de dolari către Ucraina

Ministrul britanic de finanțe George Osborne a spus luni că Marea Britanie este gata să acorde suport financiar Ucrainei prin intermediul organismelor financiare internaționale cum ar fi FMI dar că și investițiile ar fi bine venite.

Parlamentarii germani au vorbit și ei despre găsirea unei soluții de a oferi ajutor financiar Ucrainei.

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton va efectua luni o vizită la Kiev, unde intenţionează să discute despre măsurile care este necesar să fie adoptate pentru a pune capăt crizei politice şi pentru stabilizarea economiei ţării, a anunţat duminică o purtătoare de cuvânt, relatează AFP.

”Luând în considerare informaţiile existente în prezent, redresarea economiei Ucrainei prin asistenţa comunităţii internaţionale este unul dintre principalele obiective pe termen scurt şi mediu, alături de asigurarea stabilităţii politice şi sociale. Respectarea deplină a drepturilor fundamentale şi a valorilor democratice trebuie să guverneze deplin evoluţiile din Ucraina în perioada următoare.”, a declarat și președintele Traian Băsescu, într-un comunicat de presă de duminică.

Ucraina are nevoie de 35 de miliarde de dolari pentru următorii doi ani

Oficiali ucrainieni au afirmat luni că necesarul de finanțare externă pentru fosta republică sovietică pentru următorii doi ani este de 35 de miliarde de dolari.

Ministrul de finanțe a spus că este necesară convocarea unei conferințe a creditorilor și că primul ajutor ar trebui să vină într-o săptămână sau două.

Președintele interimar Oleksander Turchinov, nominalizat după ce Victor Ianukovici a fost destituit de Parlament duminică, a spus că Ucraina a fost foarte aproape de intrarea în incapacitate de plată, iar economia a fost pe punctul să se prăbușească în abis.

”În ultimele două zile am avut consultări cu ambasadorii UE și SUA, dar și ai altor țări și ai organismelor financiare internaționale pentru a discuta despre furnizarea rapidă de asistență macro-financiară”, a declarat actualul ministru al finanțelor Yuri Kolobov.

Ministrul finanțelor a mai spus că la o conferință internaținală a creditorilor trebuie să participe reprezentanți din Uniunea Europeană, SUA și FMI.

Ucraina trebuie să returneze în acest an împrumuturi de aproape 6 miliarde de dolari.

Într-un discurs ținut duminică Oleksander Turchinov a explicat prin ce încercări va trebui să treacă noua conducere a țării și a spus că principala prioritate este stabilizarea economiei.

”Sarcina noului guvern este stoparea alunecării în abis a economiei, stabilizarea cursului de schimb, Garantarea plății la timp a salariilor, pensiilor și a altor cheltuieli publice, recâștigarea încrederii investitorilor, promovarea dezvoltării de noi afaceri și crearea de noi locuri de muncă.”Moneda locală, grivna a scăzut cu 2,4% comparativ cu dolarul în primele ore ale zile de luni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: