Economia a crescut într-un ritm mult mai rapid decât erau aşteptările, în timp ce inflaţia a încetinit în ultimele trei luni ale anului 2023, SUA ocolind cu uşurinţă o recesiune pe care mulţi analişti o considerau inevitabilă, a transmis joi Departamentul pentru Comerţ.
PIB-ul a crescut în ultimul trimestru din 2023 cu o rată anualizată de 3,3%, potrivit datelor ajustate sezonier, peste așteptările traderilor de pe Wall Street, consensul fiind de 2%. În trimestrula al treilea, economia americană a avansat cu 4,9% în termeni anuali.
Pe lângă creşterea peste aşteptări a PIB, s-au înregistrat şi unele progrese în ceea ce priveşte inflaţia.
Rata de bază a inflației, care exclude prețurile volatile, pe care Fed o preferă ca măsură a evoluției pe termen lung, a crescut cu 2% în perioada analizată, în timp ce inflația generală a fost de 1,7%.
Pe o bază anuală, indicele preţurilor de consum a crescut cu 2,7%, în scădere faţă de 5,9% în urmă cu un an, în timp ce cifra de bază excluzând alimente şi energie a înregistrat o creştere anuală de 3,2%, comparativ cu 5,1%.
„Ne aşteptăm de ceva vreme la o aterizare lină. Acesta este doar un pas în această direcţie”, a declarat Beth Ann Bovino, economist şef la U.S. Bank.
Economia Statelor Unite a crescut cu 2,5% în 2023, peste așteptările de pe Wall Street de la începutul anului, prognoza fiind un avans mic sau stagnare şi peste avansul de 1,9% din 2022.
Aşa cum a fost cazul de-a lungul anului, un ritm puternic al cheltuielilor de consum a ajutat la impulsionarea expansiunii. Cheltuielile de consum personal au crescut cu 2,8% pentru trimestrul al patrulea, în scădere doar uşoară faţă de perioada anterioară.
Cheltuielile guvernelor locale au contribuit, de asemenea, cu 3,7%, la fel ca şi o creştere cu 2,5% a cheltuielilor guvernamentale federale.
Investiţiile interne private brute au crescut cu 2,1%, un alt factor semnificativ pentru trimestrul IV.
Costuri ridicate pentru creșterea PIB
În termeni nominali, PIB-ul din T4/2023 a crescut cu 329 mld dolari, până la 27,94 trilioane dolari, însă pentru aceeași perioadă deficitul bugetar al SUA a crescut cu 510 miliarde dolari. De asemenea, datoria publică a SUA a crescut în aceeași perioadă cu 834 miliarde dolari, sau cu 154% mai mult decât avansul PIB.
Cu alte cuvinte, pentru a genera 1 dolar pentru PIB, deficitul bugetar a crescut cu 1,55 dolari și în plus, în aceeași perioadă în care PIB-ul a crescut cu 1 dolar datoria publică a crescut cu 2,5 dolari.
***