luni

6 mai, 2024

30 noiembrie, 2023

Economia Franței s-a contractat în mod neașteptat în al treilea trimestru, însă inflația în luna noiembrie a încetinit mai mult decât se anticipase, determinând investitorii să mizeze pe faptul că Banca Cemtrală Europeană va reduce din primăvară ratele dobânzilor, mai devreme decât lasă oficialii BCE să se înțeleagă.

Produsul intern brut a scăzut cu 0,1% în perioada iulie – septembrie, compartaiv cu perioad anterioară, revizuit în scădere față de un avans similar raportat inițial, a anunțat joi agenția franceză de statistică INSSE, citată de Bloomberg.

Vești bune despre inflație

Au fost însă vești mai bune despre inflație, care a scăzut la 3,8% în această lună – cel mai scăzut nivel de la începutul anului trecut – după ce în octombrie se cifra la 4,5%. Analiștii chestionați de Bloomberg se așteptau la o creștere de 4,1%.


Odată cu scăderea creșterii prețurilor în Europa și în regiunea euro, aflată în pragul recesiunii, dealerii de pe piața monetară anticipează acum efectuarea de către BCE a unei prime reduceri a ratei de depozit în aprilie – mai devreme decât au sugerat bancherii de la Frankfurt.

Revizuirea negativă a PIB-ului indică o creștere mai slabă în regiunea euro decât se așteptau oficialii BCE. Ambele cele mai mari economii din Europa au suferit o contracție, iar Bundesbank estimează că Germania va intra în recesiune.

Relaxarea politicii monetare mai așteaptă

În același timp, diminuarea ritmului inflației, după cel mai puternic puseu inflaționist din era euro, susține decizia BCE de a opri creșterea ratelor stabilită  luna trecută. Cu toate acestea, în ciuda așteptărilor din piață, oficialii BCE avertizează că nu se grăbesc să înceapă prea curând procesul de relaxare a politicii monetare.

Inflația în Franța a scăzut mai lent decât în alte părți ale Europei, deoarece guvernul a anulat parțial plafoanele pentru prețurile electricității. Cu toate acestea, alte componente ale coșului de consum  au continuat să scadă. În noiembrie, inflația în domeniul serviciilor prestate populației a scăzut la 2,7% de la 3,2% în octombrie, iar IPC-ul la mărfurile nealimentare a scăzut la 1,9% de la 2,2%.


Totuși, inflația de bază ar putea crește la 4,5% în decembrie, potrivit Nowcast de la Bloomberg Economics.

„Scăderea mai mare decât se aștepta a inflației în Franța indică o scădere rapidă a presiunilor subiacente ale prețurilor. Acest lucru va oferi BCE și mai multă siguranță că inflația este în scădere și că poate menține ratele constante pentru moment,” se arată în analiza Bloomberg.

Producția industrială franceză a fost frânată de reducerea investițiilor și a consumului care s-a contractat cu 1% în luna octombrie (lună/lună), ca urmare a reducerii cheltuielilor pentru alimente și energie. Economiștii anticipau o scădere a consumului de doar 0,2%.

Vorbind la radio France Inter, cu puțin timp înainte de publicarea datelor, ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, a susținut proiecția guvernului privind creșterea produsului intern brut cu 1,4% în 2024.

„Dacă priviți puțin mai departe, în 2024, 2025, vom avea o inflație mult mai mică, rate ale dobânzilor care vor fi stabilizate”, a spus el. „Sunt convins că creșterea se va putea relua din nou.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: