Modifica setari cookieuri

Analiză

TVA: povestea pe care o spune calendarul de rambursare

Situația rambursărilor de TVA din ultimii 4 ani arată nu doar lipsa de predictibilitate a restituirilor de către stat, ci și ieșirea din orice logică… Mai mult

16.02.2020

Chestiunea

Taxele de mediu în România și în UE: ce propuneri pregătește Comisia

În plină dezbatere europeană pe marginea celui mai important subiect al momentului – Pactul ecologic european – România se vede obligată să își reanalizeze eficiența… Mai mult

16.02.2020

La obiect

Ianuarie 2020 – scădere a inflației anuale la 3,6%

Creşterea preţurilor de consum în luna ianuarie 2020 a fost de 0,41%, similară cu cea din luna precedentă și sub jumătate din valoarea consemnată în… Mai mult

13.02.2020

La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Cronicile

UPDATE Economia, din perspectiva Bursei: Băncile și companiile farmaceutice sunt cele mai profitabile

de Adrian N Ionescu 17.11.2016

profit-sign-300x225Raportările financiare ale celor mai importante companii cotate la Bursa de Valori București (BVB) dau semnale contradictorii despre evoluția economiei, în condițiile în care puține au fost influențate de creșterea consumului privat, sau efectele acesteia au fost acoperite de alți factori.

rezultate-9-luni

(Notă: Nu sunt incluse societățile de investiții financiare și Fondul Proprietatea)

Băncile

BRD și Banca Transilvania (simbol bursieri TLV) au înregistrat creșteri semnificative ale profitului net și veniturilor în primele nouă luni din 2016 față de aceeași perioadă a anului trecut, dar evoluția are de a face mai ales cu îmbunătățirea calității portofoliilor și a structurii cheltuielilor.

Cele două bănci sunt a doua , respectiv a treia cea mai mare instituţie de credit din piaţa locală după mărimea activelor.

„Rezultatele obținute de bănci în primele nouă luni sugerează că legea dării în plată a avut deocamdată doar un impact modest, creșterea puternică a creditelor de consum compensând încetinirea creșterii pe creditele ipotecare. Sectorul bancar ar trebui să fie avantajat în această etapă a ciclului economic, mai ales în contextul în care pe piețele financiare au început să crească dobânzile pe termen lung”, a declarat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al casei de brokeraj Tradeville.

„Băncile au raportat rezultatele pe trimestrul III (T III) cu profituri în linie sau peste așteptările pieței. Astfel profitul pe T III al BRD de 220 de milioane de lei a fost peste consensul analiștilor, pe seama scăderii costului riscului. În cazul Băncii Transilvania profitul pe T III  de 260 de milioane de lei  a fost în linie cu așteptările, cu o creștere a costului riscului compensată de un profit mai ridicat din vânzarea de titluri de stat. În cazul ambelor bănci s-a înregistrat o îmbunătățire față de profitul recurent din T II 2016”, a declarat Mihai Purcărea, director general la compania de administrare a investițiilor BRD Asset Management, pentru CursDeGuvernare.ro.

Profitul net al Băncii Transilvania (TLV) s-a dublat în primele nouă luni din 2016 faţă de aceeași perioadă din 2015, până la 657 de milioane de lei, ca urmare a creșterii veniturilor cu 50% până la 2.125 milioane de lei.

La rândul său, BRD (BRD) a obținut la nivel de grup un profit net de 606 de milioane de lei, în creștere cu 68% față de aceeași perioadă din 2015, venitulnet bancar crescând cu 10%, până la 2.110 milioane de lei.

Banca Transilvania (TLV) a făcut un progres remarcabil în curăţirea portofoliului de credite neperfomante, ajungând la o rată a NPL (credite neperformante) de numai 5,55%, faţă de 9,5% la 30 septembrie 2015. Rata NPL a scăzut sub media sistemului bancar românesc.

BRD a reușit un progres similar, aceeași rată a creditelor neperformante a scăzut la 10,8% la 30 septembrie 2016 de la 15,3% la 30 septembrie 2015.

Farmaceuticele

Cele două mari companii farmaceutice listate la BVB au înregistrat, de asemeni, rezultate bune, dar nu neapărat ca urmare a creşterii vânzărilor pe piaţa românească.

Antibiotice Iaşi (ATB) a obţinut un profit de 18 milioane de lei, în creştere cu 22% (nouă luni 2016 / nouă luni 2015), ca urmare a creşterii cifrei de afaceri cu 5% până la 227 de milioane de lei. Circa 30% din vânzări este asigurat de exportul, inclusiv pe piaţa foarte pretenţioasă a Statelor Unite.

Exportul în SUA asigură a cincea parte din vânzările Antibiotice Iaşi (ATB) de penicilină, cefalosporine și ampicilină.

La rândul său, Zentiva București (SCD) a obținut un profit net de 52 de milioane de lei, în creștere cu 37% față de primele nouă luni din 2015, ca urmare a creșterii cu 5% a cifrei de asfaceri până la 296 de milioane de lei.

Pe de altă parte, „este posibil ca stagnarea vânzărilor producătorilor de medicamente în trimestrul al treilea să aibă legatura cu incertitudinile legate de modificarea metodologiei de calcul a prețurilor la medicamentele cu prescripție medicală, începând de la 1 noiembrie. La nivel de profitabilitate, rezultatele au fost pozitive, chiar dacă dinamica profitului nu a fost în direcția creșterii pentru toți competitorii. În activitatile de distribuție și vânzare de medicamente cu amănuntul, dispariția efectului de bază în urma reducerii prețurilor la medicamente de la 1 iulie 2015, s-a materializat în creșteri ale cifrelor de afaceri și profiturilor nete în trimestrul al treilea față de perioada similară a anului trecut”, spune Ovidiu Dumitrescu, de la Tradeville.

Energie

În schimb companiile energetice au înregistrat rezultate negative cu excepția Electrica (EL) care a înregistrat o creștere a profitului net de 9%, până la 466 milioane de lei, în urma creșterii vânzărilor cu doar 1% până la 3.993 milioane de lei.

Toate companiile energetice au avut de suferit din cauza scăderii relative a cererii.  OMV Petrom (SNP) și Electrica (EL) corespund doar parțial și atipic acestei afirmații.

OMV Petrom (SNP) pune pe seama scăderii prețului țițeiului mare parte din necazurile acestui an.

„Profitul trimestrial (T III) al Petrom de circa 470 milioane de lei  a fost în linie cu ceea ce se aștepta piața. Prețul redus al petrolului și cererea din retail face ca segmentul de rafinare să fie principalul contribuitor, peste segmentul de exploatare”, spune Mihai Purcărea.

Producătoarea de gaze naturale Romgaz (SNG) și companiile care operează monopolurile de transport pe magistralele naționale de gaze naturale – Transgaz (TNG), respectiv electricitate – Transelectrica (TEL) s-au confruntat cu scăderea cererii și de menținerea cotațiilor mondiale ale petrolului la niveluri scăzute.

Este flagrant cazul Romgaz, a carei producție nu se vinde bine din cauza prețului mai mare decât al gazelor din import. Prețul de cost la Romgaz este mai mare din cauza investițiilor precare.

„Utilitățile rămân sub imperiul reducerilor de tarife reglementate, impuse de către ANRE. Dată fiind implementarea foarte lentă a programelor de investiții, care nu justifică încă majorări de tarife, nu ne așteptăm la o performanță spectaculoasă a acestui sector defensiv, ci mai degrabă la stabilitate”, consideră Ovidiu Dumitrescu, de la Tradeville.

Companiile din energie, petrol și gaze „continuă să opereze într-un mediu dificil, după cel puțin doi ani de scădere a cotațiilor mărfurilor pe care le produc. Totuși, e posibil ca piețele să fi atins un minim în primul trimestru al acestui an, ceea ce creează spațiu pentru o ușoară revenire. Presiunile existente la nivelul producției ne îndreptățesc, totuși, să fim prudenți în abordare, deoarece fac puțin probabilă o creștere spectaculoasă a prețului petrolului”, a adăugat Ovidiu Dumitrescu.

Romgaz (SNG) a raportat un profit pe T III de 98 milioane de lei, sub așteptările pieței, pe seama unei profitabilități mai reduse a segmentului de exploatare și a unei rate efective a impozitului ridicate (chiar dacă temporară).

Transgaz (TNG a raportat un profit trimestrial (T III ) de circa 80 milioane de lei, apropiat de consensul pieței. Comparația cu profitul pe T III 2015 este favorabilă avand în vedere că acum un an a înregistrat provizioane pentru creanțe.

„În cazul Transelectrica (TEL) profitul trimestrial (T III ) de 70 milioane de lei  a fost semnificativ peste așteptările pieței, având în vedere că veniturile din serviciile tehnologice de sistem au fost de asemenea peste așteptări ”, a mai spus Mihai Purcărea, director general la BRD Asset Management, pentru CursDeGuvernare.ro.

Performanțele financiare negative pe primele nouă luni ale anului, din tabelul de mai sus,  exprimă evoluția companiilor.

Altele

Companiile din imobiliare și construcții au raportat rezultate în general bune, susținute de continuarea revenirii pieței imobiliare locale.

„Întreprinderile din sectorul aeronautic și de apărare au avut un an bun, până acum, pe fondul unui mediu geopolitic turbulent și în care investițiile în sectorul de apărare și revenirea unor parteneri mai vechi în sectorul aerospațial au condus la creșteri notabile ale cifrei de afaceri la nivel de ramură, chiar dacă dinamica profitului nu a fost uniformă.

Profitabilitatea societăților de investiții financiare (SIF) a primit un impuls puternic, în primele nouă luni ale anului, din partea dividendelor distribuite de Banca Transilvania, după ce aceasta a înregistrat un câștig nerecurent de 1,6 miliarde de lei în 2015, din preluarea Volksbank.

”În cazul Fondul Proprietatea (FP), se remarcă un câștig de 926 milioane de lei din vânzarea participațiilor la Romgaz, E.ON Distribuție și E.On Energie”, a declarat Ovidiu Dumitrecu, pentru CursDeGuvernare.ro.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 17.11.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Profit de 6,4 miliarde de lei pentru băncile din România în 2019

Vladimir Ionescu

Sistemul bancar a încheiat 2019 cu un nivel al profitului de peste șase miliarde de lei, marje mari la dobânzi și o nouă scădere a… Mai mult

Stiri

OMS: Teama şi panica nu ajută în combaterea coronavirusului. În România, niciun alt test pozitiv

Vladimir Ionescu

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cere oamenilor să îşi păstreze calmul cu privire la epidemia de Covid-19, iar guvernelor să fie pregătire să lupte pentru… Mai mult

Europa

Huawei deschide fabrică în Franța – investiție de 200 milioane euro

Iulian Soare

Huawei va construi prima fabrică din Europa în Franța, a anunțat joi președintele gigantului telecom chinez, Liang Hua, potrivit Business Insider. Liang Hua a precizat… Mai mult

Stiri

Radu Ioanid a fost acreditat ambasador al României în Israel

Victor Bratu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind numirea istoricului Radu Ioanid, în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Israel. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele… Mai mult

Stiri

Apel al 50 de foști miniștri de Externe din UE: Europa să respingă planul de pace propus de Donald Trump pentru Orientul Apropiat

Iulian Soare

Un număr de 50 de foşti miniştri de externe sau înalți funcționari din diplomația statelor europene au lansat un apel public către liderii UE, cărora… Mai mult

Stiri

România s-a împrumutat joi la dobânzi negative. Explicația specialiștilor

Alexandra Pele

România s-a împrumutat joi la dobânzi negative. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat o emisiune de certificate de trezorerie, în valoare de 150 de milioane… Mai mult

Europa

Microsoft anunță că nu-și va atinge țintele financiare din cauza epidemiei din China

Adrian N Ionescu

Microsoft se aşteaptă să nu-şi atingă ţinta de venituri pe segmentul de calculatoare personale, ca urmare a efectelor negative ale epidemiei coronavirus (COVID19) din China.… Mai mult