China înregistrează cea mai lentă creștere din ultimele șase trimestre, în timp ce autoritățile sunt supuse presiunii pentru a continua programul de stimulente fiscale pentru a accelera expansiunea economică.
Oficialii chinezi au prezentat începând cu septembrie o serie de măsuri menite să impulsioneaze consumul și să combată criza prelungită generată de creditarea sectorului imobiliar, scrie AFP.
După un entuziasm inițial care a cuprins piețele alimentat de speranțele privind „stimulente tip Bazuka”, mult așteptate, optimismul a scăzut, investitorii fiind dezamăgiți că oficialii de la Beijing s-au abținut să comunice cifra exactă a cheltuielilor pentru salvarea pieței imobiliare sau să detalieze anagajamentele asumate.
Biroul Național de Statistică (BNS) de la Beijing a anunțat vineri că economia a crescut în al treilea trimestru cu 4,6% (an/an), în pierdere de viteză față de 4,7% în T2/2024, cel mai lent avans de la începutul anului 2023, care a marcat ieșirea Chinei din politicile sale zero-Covid. BNS a comunicat că economia chineză se confruntă cu un „mediu extern complicat și dur… precum și noi dificultăți în expansiunea economică pe plan intern”.
Creșterea de 5% va fi greu de atins
Pe de altă parte, datele indică pentru septembrie o creștere peste așteptări a vânzărilor cu amănuntul – un semnal al încrederii consumatorilor – care a mai ridicat moralul economiștilor după o serie de indicatori cu evoluții negative, inclusiv rata inflației, investițiile și comerțul internațional.
Beijingul a declarat că are „încredere deplină” în atingerea obiectivului anual de creștere de 5%, dar economiștii spun că este nevoie de mai multe stimulente fiscale directe pentru a relansa economia și a restabili încrederea în afaceri.
În ultimele săptămâni, autoritățile au dezvăluit o serie de măsuri pentru a crește lichiditatea în economie, inclusiv o serie de reduceri de dobânzi și standarde de creditare mai relaxate pentru cumpărarea de locuințe.
Banca centrală a Chinei a lansat vineri o astfel de măsură – o facilitate de swap pentru fonduri de investiții și companii de asigurare cu o „rată inițială de aplicare care depășește 200 de miliarde de yuani (28,1 miliarde de dolari)”, a declarat presa de stat.
Mecanismul implementat de Banca Populară a Chinei (PBoC) va oferi o mai mare lichiditate piețelor de capital, despre care factorii de decizie speră să sprijine mai multă susținere economiei.
Semnalând o posibilă nouă relaxare a polticii monetare, șeful PBoC, Pan Gongsheng, a declarat vineri că oficialii iau în considerare o reducere suplimentară a rezervelor pe care creditorii comerciali trebuie să le constituie la bănci.
„Sunt neclare intențiile guvernului”
Anunțurile recente – care au inclus indicii privind ridicarea plafonului datoriei publice și măsuri de susținere a administrațiilor locale supraîndatorate – reprezintă o mișcare „în direcția corectă”, a spus Benson Wu, analist pentru China și Coreea la America Global Research. „Cu toate acestea, dimensiunea și modalitatea acordării sprijinului fiscal sunt încă neclare”, a declarat Wu pentru AFP.
„Trebuie clarificate mai multe aspecte înainte de a putea avea o evaluare amnunțită a eficacității politicilor fiscale”, a completat el.
O problemă majoră cu care se confruntă de mai mult timp China o reprezintă criza prelungită din sectorul imobiliar, fost motor-cheie al creșterii economice, dar care în prezent este gripat, înglodat în datorii.
Prețul unei locuințe noi a crescut în septembrie doar în două din cele 70 de mari orașe analizate de comisia de statistică. O mică scădere a șomajului în mediu urban, la 5.1% în septembrie, de la 5,3% în august este o veste bună pentru evoluția pieței.
Joi, autoritățile au anunțat că vor majora creditele disponibile pentru finalizarea proiectelor rezidențiale neterminate cu 500 miliarde de dolari.
Cele mai recente date statistice publicate la Beijing arată că obiectivul de 5% creștere a PIB în 2024 este „dificil da atins dacă tendința actuală din economie va continua până la sfârșitul anului”, a declarat Zhang Zhiwei, președinte și economist șef la Pinpoint Asset Management. „Așteptam o mare transparență cu privire la stimulente fiscale” arată el într-o notă destinată investitorilor.
„Este posibil să trebuiască să așteptăm până în noiembrie pentru a afla detalii, deoarece rezultatul alegerilor din SUA este probabil un factor care influențează gândirea politicii de la Beijing”, a adăugat el.
***