Ministrul chinez al Finanțelor a anunțat că va susține sâmbătă un briefing de presă privind politica fiscală, în timp ce investitorii cer măsuri suplimentare pentru a stimula relansării celei de a doua economii din lume.
Ministrul de Finanțe, Lan Fo’an, va prezenta măsurile de consolidare a politicii fiscale pentru a promova creşterea economică şi va răspunde la întrebările jurnaliștilor, a comunicat miercuri Biroul de Informații al Consiliului de Stat.
Anunțul a fost făcut după ce revenirea pe creștere a burselor din China își pierduse din avânt, investitorii fiind parțial dezamăgiți de stimulentele economice anunțate până acum, considerate mai slabe decât așteptările.
„Piețele continuă să oscileze între dezamăgire și speranța unor noi stimulente fiscale, semnificative, care ar avea un impact mai mare pentru îmbunătățirea sentimentului afacerilor și a ocupării forței de muncă”, a declarat Fiona Lim, strateg senior la Malayan Banking Bhd. „Aceasta fiind spuse, sentimentul de urgență este clar, iar măsurile recente de relaxare monetară și achiziții de locuințe au fost, de asemenea, considerabile. Ca atare, merită să fii optimist dar prudent în această etapă.”
Indicele CSI 300 al burselor chineze a mai redus din pierderi după anunț. Contractele futures pe 30 de ani ale obligațiunilor guvernamentale au coborât cu 0,8% pe fondul că vor fi anunțate noi măsuri fiscale la briefing. Yuanul a câștigat 0,2% față de principalele valute.
Investitorii în acțiuni așteaptă stimultente fiscale mai mari pentru a stopa încetinirea avansului economiei care amenință să pună în pericol atingerea obiectivului de creștere a economiei cu 5% în 2024. Economiștii se așteaptă la un anunț din partea Ministerului de Finanțe privind un pachet de stimulente fiscale, după ce după ce Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă (NDRC) a dezamăgit marți, după ce a anunțat măsuri considerate insuficiente pentru a reporni economia chineză.
„Acesta este un briefing de mare interes, deoarece politica fiscală este în principal în atenția pieței”, a spus Bruce Pang, economist șef la Jones Lang LaSalle Inc. „Numai cu măsuri suplimentare luate de Ministerul Finanțelor pot fi puse în valoare stimulentele anunțate de NDRC iar relaxarea monetară să aibă impact asupra economiei reale”, a spus el.
Băncile, inclusiv Morgan Stanley și HSBC Holdings Plc, se așteaptă la stimulente de 2 trilioane de yuani (283 de miliarde de dolari), în timp ce Citigroup Inc. avansează cifra de 3 trilioane de yuani. Economiștii anticipează măsuri precum sprijinul pentru finanțarea administrațiilor publice locale, investiții în infrastructură, o creștere a consumului și recapitalizarea băncilor.
Premierul chinez Li Qiang a promis marți că va „asculta vocea pieței” atunci când va elebora politicile economice iar Biroul Politic, cel mai înalt for de decizie al Partidului Comunist din China a anunțat că va „înfrunta direct dificultățile”, subliniind hotărârea Beijingului de a consolida încrederea investitorilor după ce economia a crescut în cel mai lent ritm din ultimele cinci trimestre.
Chiar înainte de sărbătoarea Săptămânii de Aur, guvernul a elaborat o serie de măsuri de stimulare, inclusiv de reduceri ale dobânzilor, creșterea lichidității pentru a promova creditarea bancară și un angajament de până la 340 de miliarde de dolari pentru a sprijini piața de valori mobiliare. Eforturile au făcut ca acțiunile chineze să se aprecieze rapid cu aproximativ 30%.
Adăugând la frenezia bursieră care vizează stabilizarea creșterii, banca centrală chineză a declarat miercuri că a avut recent primele discuții cu Ministerul Finanțelor privind diversificarea instrumentelor de politică monetară și creșterea „treptată” a tranzacționării obligațiunilor suverane a autorității monetare pe piața liberă.
Banca Populară a Chinei își revizuiește cadrul de politică monetară, inclusiv prin gestionarea lichidității interbancare prin tranzacționarea obligațiunilor, deoarece urmărește să îmbunătățească eficiența ajustărilor monetare pentru sprijinirea economiei și să țină sub control riscurile speculative de pe piața de obligațiuni.
Autoritățile vor continua să-și consolideze coordonarea politicilor și să creeze un „mediu de piață adecvat” pentru tranzacționarea obligațiunilor de către PBOC, se mai arată în comunicatul Finanțelor.
***