duminică

21 aprilie, 2024

17 ianuarie, 2023

PIB-ul Chinei a înregistrat anul trecut cel mai lent ritm de creștere de la mijlocul anilor 1970, cu excepția anului 2020 afectat de pandemia Covid, în contextul în care a doua cea mai mare economie a lumii s-a confruntat cu noi restricții epidemiologice, abandonate brusc la sfârșitul lui 2022, transmit The Guardian.

Economia Chinei a crescut cu 3% din PIB anul trecut, foarte departe de ritmul de 5,5% vizat de guvernul de la Beijing la începutul anului și de avansul de 8,1% înregistrat pentru 2021. Totuși, rata reală a fost mai bună decât prognoza de 2,7% a Băncii Mondiale.

Cifrele preliminare sugerează că PIB-ul Chinei a crescut în cel mai lent ritm din ultima jumătate de secol, dacă este exclus procentul din 2020, de 2,2% din PIB, primul an afectat de pandemie.


În cea mai bună parte a ultimilor trei ani, guvernul de la Beijing a fost nevoit să continue cu restricțiile și testările în masă, parte a strategiei de zero toleranță la Covid. Această politică a fost abandonată la începutul lunii trecute, cu puține avertismente și fără pregătiri pentru implementarea unor campanii de vaccinare sau alte măsuri medicale.

Cu toate acestea, schimbarea de abordare este considerată de natură să încurajeze creșterea economică. Banca Mondială estimează că PIB-ul Chinei va accelera la 4,3% în acest an și 5% în următorul, prognoză mai pesimistă decât majoritatea estimărilor din piață.

Kang Yi, directorul biroului național de statistică, a precizat că consumul a contribuit cu o treime sau un punct procentual la rata anuală de creștere a Chinei. Un consum mai mare pare să fie însă în contradicție cu amploarea blocajelor din 2022.

Numai în decembrie, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,8%, un rezultat mult mai bun decât preconizaseră economiștii chestionați de Bloomberg, care anticipau o scădere de 9%.


Investițiile au contribuit cu 1,5 puncte procentuale la creșterea de anul trecut, în condițiile în care autoritățile au continuat să investească fonduri semnificative în noile linii feroviare, poduri și alte infrastructuri.

Exportatorii de resurse vor miza pe o expansiune suplimentară în 2023, în special deoarece creșterea netă a exporturilor va fi mai greu de realizat, pe măsură ce economiile bogate din Europa și America de Nord încetinesc, unele îndreptându-se către recesiune.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: